U Domu za stare u Goraždu preminula još jedna osoba

U Domu za stare u Goraždu preminula još jedna osoba


Starija ženska osoba, sa hroničnim oboljenjima, preminula je u goraždanskom Domu za stare i iznemogle osobe. Ona je bila pozitivna na koronavirus, ali je i ranije, zbog starosti i bolesti, bila u teškom stanju.

Na području BPK Goražde potvrđena su četiri nova slučaja infekcije. Kako saznajemo, testiranjima na KCUS-u pozitivni uzorci potvrđeni su kod jedne osobe iz izolacije, te tri člana jedne porodice.

Podsjetimo, u Domu za stare 26 zaraženih starijih osoba, te troje uposlenih prenosi Avaz.

Medicinska sestra Mersiha Pecikoza od početka pandemije radila je u direktnom kontaktu sa osobama pozitivnim na COVID-19, ali je i nekoliko dana zasluženog odmora odlučila dobrovoljno provesti među inficiranim štićenicima Doma za stare i iznemogle osobe u Goraždu.

Njen dolazak u ustanovu sa 26 oboljelih, starijih osoba, te troje uposlenih koji su van stroja, dočekan je sa oduševljenjem, posebno zbog toga što su u proces njege štićenika od prije nekoliko dana uključeni manje iskusni kadrovi.

– Radila sam šest mjeseci i bilo mi je potrebno bar desetak dana da odmorim psihički. Čestitam ovim ljudima koji su se u proteklih šest mjeseci uspjeli odbraniti, jer mi još uvijek ne znamo kako se virus može prenijeti. To može biti čak i preko prehrambenih artikala. Čim sam saznala da je virus ušao u Dom javila sam se mojim prijateljima i ponudila da pomognem i u obuci osoblja, i u radu sa štićenicima. Do petka sam tu, moram se testirati jer je takvo pravilo da bih u ponedeljak mogla na svoj posao – kaže Mersiha Pecikoza.

  Mersiha Pecikoza
Mersiha Pecikoza Foto: A. Bajramović

Nije prvi put da ova humana Višegrađanka stane u prve redove. Nakon što je rat prekinuo njeno školovanje u Srednjoj medicinskoj školi u Sarajevu, koju je upisala 1989. godine, Mersiha se, još maloljetna, priključila bataljonu Lim u 1. slavnoj višegradskoj brigadi. Od kraja 1993. radila je i kao sestra Ratne bolnice Goražde, gdje je nastavila raditi i kasnije. Od marta je raspoređena u Prijemno – trijažni odjel Kantonalne bolnice, gdje su se javljali svi sumnjivi pacijenti, u izoliranom dijelu brinula o pozitivnim na COVID19.

– Svi smo bili u šoku i bez ikakvih informacija, osim onih iz medija, među ljudima je na početku bila velika panika. Ja paniku nisam osjećala i radila sam dva mjeseca nakon operacije žuča, iako možda nisam ni smjela biti tu. Odazvala sam se jer imam iskustvo, mislim da mogu dati podstrek i mlađim sestrama – kaže Pecikoza. Mlađe kolege znala je ohrabriti i šalom da koronavirus nije ni kengur, ni skakavac pa da skače na čovjeka, ali da se mjere zaštite moraju poštivati.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija