U FBiH u upotrebi glukometri Medisign GH82. Mogu biti kobni za djecu

U FBiH u upotrebi glukometri Medisign GH82. Mogu biti kobni za djecu


U Federaciji BiH trenutno su u upotrebi glukometri koji bi mogli biti izuzetno šteti za djecu oboljelu od dijabetesa. Umjesto da nalože neovisnu provjeru spornih uređaja, institucije odgovornost za njihovu upotrebu prebacuju s jednih na druge.

U pitanju su glukometri čija se mjerenja ne podudaraju, niti sa senzorom koje dijete nosi u sebi, niti sa drugim glukometrima, a sporni aparati se u Kantonu Sarajevu dijele od prošle godine kada je Zavod za javno zdravstvo FBiH potpisao ugovor sa firmom “Bauerfeind”.

Od 62 podijeljena aparata u Sarajevu, čak 45 pokazuje odstupanje.

Kantonalno udruženje oboljelih od dijabetesa smatra da kineski glukometri “Medisign GH82” nisu nikako ni trebali biti nabavljeni jer se ne nalaze bazi Medavala – međunarodnog registra uređaja i bazu podataka za aparate za merenje krvnog pritiska, mjerenje glukoze u krvi i puls i sl.

Zbog netačnog mjerenja i ukoliko se ne reaguje pravovremeno, ovi glukometri kod pacijenata mogu uzrokovati hipoglemičnu komu, a zatim i smrt.

Roditelji djece koja boluju od dijabetesa a koji su svoja iskustva podijelili za Al Jazeeru i kojima su podijeljeni sporni aparati, obraćali su se domovima zdravlja, ali ih oni upućuju na adresu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, dok se oni pozivaju na Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH.

U zvaničnom uputstvu stoji da se uređaji mogu testirati uz originalnu tečnost, ali ona nije došla uz podijeljene uređaje jer uređaj nije registrovan.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija