U Federaciji prosječna plata dovoljna samo za hranu

U Federaciji prosječna plata dovoljna samo za hranu


Savez samostalnih sindikata BiH objavio je da je sindikalna potrošačka košarica za juli 2024. godine iznosila 2.977,80 KM. U isto vrijeme, prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH u maju ove godine bila je samo 1.384 KM, što je više nego dvostruko manje od potrebnog iznosa za pokrivanje osnovnih troškova četveročlane porodici.

Za mnoge građane Bosne i Hercegovine, svakodnevica se svodi na borbu za preživljavanje. Troškovi života gotovo svakodnevno rastu, dok prosječne plate postaju sve nedovoljnije za pokrivanje mjesečnih troškova jedne porodice. U julu je potrošačka košarica iznosila skoro 3.000 KM, što je više od dvije prosječne plate, što znači da osoba koja zarađuje prosječnu platu mjesečno nedostaje čak 1.593,80 KM za pokrivanje troškova.

Situacija je još teža za one koji rade za minimalnu platu, koja prema odluci Vlade BiH iznosi 619 KM. Ovim radnicima mjesečno nedostaje 2.358,80 KM za pokrivanje troškova potrošačke korpe, a pokrivenost korpe minimalnom platom iznosi svega 20,79%.

Za osnovne životne potrebe, kao što su hrana, stanovanje, komunalne usluge, odjeća i obuća, potrebna je gotovo cijela prosječna plata. Na hranu je u jula otišlo 1.302,40 KM, što je 43,74% ukupne potrošačke košarice, dok su stanovanje i komunalne usluge iznosile 396,20 KM.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija