U Hrvatskoj poskupilo gorivo, brojni vozači sinoć čekali u kolonama da napune rezerovar

 

Na benzinskim pumpama u Hrvatskoj od danas su na snazi nove cijene benzina i dizela.

Nova cijena običnog dizela sada iznosi 12.51 kuna (3,23 KM), a dizela Class Plus 13.56 kuna (3,50 KM).

Običan benzin, odnosno Eurosuper 95 sada košta 12.18 kuna (3,15 KM), dok litar Eurosuper 100 košta 13.11 kuna (3,39 KM).

Hrvatska vlada je donijela odluku kojom fiksira maržu trgovaca naftnih derivata i privremeno smanjuje akcize na dizelsko i benzinsko gorivo kako bi ublažila rast cijena.

“Ako bi se išlo s produljenjem fiksiranja maloprodajne cijene, mnogi distributeri na tržištu suočili bi se sa situacijom da posluju s gubitkom, što bi posljedično moglo dovesti i do zatvaranja nekih benzinskih postaja. Kako bismo izbjegli takvu situaciju (…) omogućit ćemo njihovo daljnje poslovanje uz fiksiranje ukupne marže za dizelsko gorivo i benzinsko gorivo na 0.75 kuna po litri i 0.50 kn po litri za plavi dizel”, rekao je Plenković. rekao je premijer Andrej Plenković, prenosi Index.hr.

Uz to, kako je dodao, izmjenama Uredbe o akcizama država će na rok od 90 dana smanjiti iznose akciza na dizelsko i benzinsko gorivo, i to za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva.

“Na taj način želimo doprinijeti smanjenju cjenovnog udara na naše građane, a to će prema našim izračunima doći do smanjenja prihoda državnog proračuna od trošarine na energente preko 150 milijuna kuna”, rekao je Plenković

Prema vladinim procjenama, novim mjerama rast cijene po litru goriva, bilo dizelskog bilo benzinskog, koji bi po realnim tržišnim kretanjima iznosio oko dvije kune, uspjet će se zadržati na porastu u rasponu od 80 lipa do 1,20 kuna.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79