U Hrvatskoj su najskuplja jaja u Europi

U Hrvatskoj su najskuplja jaja u Europi


Hrvatska i Grčka predvode tržište najskupljih jaja u Europskoj uniji, ostavljajući druge države u prašini – barem kad je riječ o cijenama jaja.

Tokom maja, Hrvatska je s cijenom od 2,85 eura za kilogram jaja postala prvakinja najviših cijena u EU, a Grčka ju je nedugo potom pretekla dok je turistička sezona zakucala na vrata. Do jula ove godine, prosječna cijena konzumnih jaja L i M kategorije u Hrvatskoj skočila je na 2,84 eura po kilogramu, što iznosi čak trećinu više od EU prosjeka. Ako se to nije činilo dovoljno visokim, evo još jednog podatka: cijene jaja u Hrvatskoj porasle su za čak 38,4 posto u odnosu na juli prošle godine, dok je EU prosjek skočio za 17 posto.

Dakle, što se događa s jajima? Hrvatska, inače poznata po svojim prekrasnim obalama i srdačnim ljudima, izgleda ima mali ‘sedmični izlet’ u svijet ekonomskog apsurda. Uvoz jeftinijih jaja iz drugih europskih zemalja u Hrvatsku je prava senzacija – zemlja je uvezla oko 2800 tona jaja u prvih pet mjeseci ove godine, a izvezla tek 596 tona.

U Belgiji je, naprimjer, prosječna cijena jaja L i M kategorije iznosila 1,68 eura za kilogram, Nemačkoj 1,93 eura, Rumuniji 1,95 eura, Mađarskoj 2,18 eura, a Sloveniji u prosjeku 2,32 eura za kilogram. Tolika cijena posebno je teško objašnjiva u svjetlu velikog uvoza u Hrvatsku jeftinijih jaja iz europskih zemalja. Tako je Hrvatska u prvih pet mjeseci ove godine uvezla oko 2800 tona jaja, a izvezla tek 596 tona.

Najviše svih vrsta jaja u Hrvatsku je uvezeno u tom razdoblju iz Njemačke (oko 500 tona), Albanije (442 tone), Bugarske (388) i Slovenije (358 tona), otkrivaju novi podaci Ministarstva poljoprivrede Hrvatske, prenose hrvatski mediji.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija