U Hrvatsku ne možete da unesete sendvič sa mesnim nareskom ili jogurt

Uprkos brojnim upozorenjima nadležnih institucija iz godine u godinu o tome šta se može prevesti preko granice, pojedini građani koji putuju u susedne zemlje, posebno Hrvatsku, prilično su neupućeni i rizikuju rigorozne kazne.

Pojačane kontrole

Tako, na primjer, u Hrvatsku ne možete da unesete sendvič sa mesnim nareskom ili jogurt, jer u toj zemlji, u kojoj su, posebno tokom ljetnje sezone, pojačane i pooštrene kontrole na graničnim prelazima, a meso i mliječni proizvodi nisu dozvoljeni.

Dozvoljeno je mlijeko u prahu za odojčad, do dva kilograma, kao i hrana za bebe i specijalna hrana koja se koristi iz medicinskih razloga.

U susednu Hrvatsku se mogu unijeti najviše dvije kutije cigareta. U suprotnom, one koji to ignorišu čeka “debela” kazna. Tako je evidentirano da su građani BiH koji su kod sebe imali šest paklica cigareta platili kaznu od 500 eura.

Moguće je preneti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara ili 50 grama duvana. Možete kombinovati bilo koji od ovih duvanskih proizvoda, ali ne možete prekoračiti ukupnu dozvoljenu količinu. Možete nositi i drugu vrednu robu poput parfema, ali u maksimalnoj vrednosti do 300 evra po putniku – saopšteno je, piše avaz.ba.

Dozvoljen je unos hljeba, kolača, keksa, vafla, čokolade, dok se med, jaja i proizvodi od jaja, puževo meso i žablji bataci mogu ponijeti samo u količini do dva kilograma po osobi, a detaljan spisak možete naći na njhovom sajtu Gradske uprave.

Na primjer, u Crnu Goru se može unijeti 200 cigareta ili 50 cigara ili 100 cigarilosa, jedan litar žestokog pića, dva litra vina, sveže voće i povrće do pet kilograma, prehrambeni proizvodi za decu…

Raspon kazni

Za unošenje ili pokušaj unošenja robe na carinsko područje EU na skriven način i za nepodnošenje carinske deklaracije za robu ili dio robe, ako se radi o robi komercijalne prirode ili robi za koju se uvozi ili propisane su zabrane ili ograničenja izvoza, propisana je novčana kazna za fizičko lice od 800 KM do 25.000 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79