U Kantonu Sarajevo aktivan veliki broj gradilišta

U Kantonu Sarajevo aktivan veliki broj gradilišta


Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, Adnan Šteta, zajedno s direktorom Direkcije za puteve KS, Selmirom Kovačem, i direktoricom Zavoda za izgradnju KS, Belmom Barlov, obišao je nekoliko gradilišta na kojima se realizuju projekti finansirani od strane Ministarstva saobraćaja i Direkcije za puteve KS. Nadzor nad radovima vrši Zavod za izgradnju KS.

Tokom posjete, obišli su sedam gradilišta širom kantona. Radovi obuhvataju obnovu postojećih saobraćajnica kao i izgradnju novih kilometara. Posjeta je započela obilaskom glavne gradske saobraćajnice, gdje se izvode radovi na obnovi dijela od Skenderije do mosta Ćumurije, dužine nešto više od jednog kilometra. Ukupna dužina saobraćajnice koja će biti obnovljena iznosi 2,8 kilometra, a radovi će se odvijati u fazama.

Ministar Šteta istakao je značaj zajedničkog rada na ovim projektima: „Današnjim obilascima nekih gradilišta uvjerili smo se da se zajedničkim radom može postići mnogo. Naša ulaganja u svaki dio kantona će i u narednom periodu biti konstantna i posebno sam sretan kada vidimo rezultate našeg rada, koji su od velikog značaja za svakog građanina našeg kantona.”

Radovi se izvode i na kružnom toku na spoju ulica Džemala Bijedića i Ive Andrića, koji će se povezati s mostom IX transverzale i autoputom. Očekuje se završetak radova na ovom kružnom toku tokom ljeta ove godine.

„Sva gradilišta koja smo danas obišli finansiramo iz Budžeta Kantona Sarajevo, zahvaljujući svim građanima. Ministarstvo saobraćaja i Direkcija za puteve su investitori i ponosan sam na sve što smo postigli,” dodao je ministar Šteta.

Obilazak je uključivao i gradilišta na području Općine Novi Grad, uključujući ulice Bulevar Mimara Sinana i Majdanska, gdje se postavlja prvi sloj asfalta. Na Bjelašnici se izvode završni radovi na posljednjoj fazi dionice od 6,6 kilometara. Radovi se nastavljaju i na ratnom putu Igman, koji će povezati tri općine kantona.

Planirani su i radovi na izgradnji uključne trake na brzom prilazu gradu u naselju Osjek, te na obnovi saobraćajnica u ulicama Bistrik, Barice, Bijele vode, Miševići, i Osik.

Do kraja godine, planira se raspisivanje radova za nastavak gradnje Južne longitudinale, kružnog toka koji će spajati Aerodrom i A transverzalu, kao i nastavak gradnje ratnog puta od Osmice do Zoranovića.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija