U KS otkriveno 10 neprijavljenih radnika, zapečaćeno devet objekata

Inspektori Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo izvršili su 52 inspekcijske kontrole na području Kantona Sarajevo kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju uslužne djelatnosti, te otkrili deset neprijavljenih radnika, ali i brojne druge nepravilnosti.

Kontrolisani su obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, djelatnost proizvodnje i prodaje hljeba i peciva i ostale uslužne djelatnosti, a kontrole su izvršene na području opština: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Hadžići i Vogošća.

Inspektori su u 34 kontrole otkrili nezakonitosti u poslovanju poreznih obveznika. Zatečeno je 10 neprijavljenih radnika, 5 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 2 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 2 objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa. Prilikom kontrola kod 2 obveznika zatečena roba bez porijekla.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja, rada bez odobrenja i zatečene robe bez porijekla zapečaćeno je 9 objekata i podnesena su 43 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 58.700,00 KM.

Iz Porezne uprave su istakli da će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije, te pozvali porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79