U KS postignut dogovor: Uskoro potpisivanje kolektivnog ugovora za radnike u zdravstvu

Na jučerašnjem sastanku Sindikata zaposlenik u zdravstvu KS kojeg je predvodio predsjednik Edo Selimić i Vlade KS na čelu sa ministrom zdravstva Harisom Vranićem, razriješene su sve nesuglasice i usaglašeni stavovi po pitanju kolektivnog ugovora.

Kako su istakli iz Sindikata, sastanak je bio veoma korektan i konstruktivan, a sva pitanja koja se odnose na sve grupe radnika u zdravstvu KS i koja su predmet prijedloga kolektivnog ugovora su definisana i kao neizmijenjena usaglašena.

“ZZOKS će do 01.06.2021. kada je zakazano konačna potvrda ovog usaglašavanja od danas, dostaviti novu projekciju koja treba ‘pokriti’ novi kolektivni ugovor do 31.12.2021., kada se počinje sa radom na kolektivnom ugovoru za 2022. godinu. Nakon ovog datuma, a ako obje strane za to daju odobrenje, ostaje samo da vrlo brzo unutar nekoliko dana nakon toga, ovlaštene osobe (predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu KS i Premijer KS), dogovore termin za potpisivanje kolektivnog ugovora.”, ističu iz Sindikata uposlenih u zdravstvu KS.

Zahvalili su su se svim strpljivim radnicima i prijateljima na podršci kao i nadležnima na pokazanoj želji i naporu da se zahtjevi u prijedlogu koektivnog ugovora koji obuhvata sve grupe radnika u zdravstvu, budu shvaćeni kao opravdani, utemeljeni u trenutno važećim zakonima i mogući za ispunjavanje.

“Svjesni smo težine situacije u zdravstvu KS, kako organizaciono posmatrano tako i finansijski, a usljed pandemije koronavirusa. Sve ono čega smo se plašili, a bilo je uzrokovano nepovoljnim kretanjima i dešavanjima u cijelom ovom procesu je iza nas. Sindikat je dao sve od sebe i više od toga, te se iskreno nadamo da će ovo što smo sada napisali, 1. juna ove godine biti kako je danas i dogovoreno”, poručili su iz Sindikata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79