U Mostaru se rađa manje djece, građani odlaze: Radno sposobno stanovništvo opada

Negativan prirodni priraštaj i negativan migracijski saldo u Gradu Mostaru predstavljaju zabrinjavajuće trendove koji ukazuju na demografske izazove s kojima se grad suočava. Ovi trendovi imaju potencijalne dugoročne posljedice na ekonomski i društveni razvoj grada.

Smanjenje broja najmlađih i radno sposobnog stanovništva, uz istovremeni porast broja osoba starije dobi, može dovesti do problema u održavanju ekonomske aktivnosti i socijalnih sistema.

Prema starosnoj strukturi stanovništva najveći udio stanovnika u 2022. godini spada u skupinu od 15 do 64 godine starosti i to 66,6% stanovništva, potom u skupinu iznad 65 godina starosti i to 19% stanovništva, dok samo 14,4% stanovništva spada u skupinu do 14 godina starosti.

U dokumentu se navodi da konstanto opada broj najmlađe grupe, kao i radno sposobnog stanovništva, uz istovremeni porast stanovnika iznad 65 godina.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku u Gradu Mostaru protekle četiri godine broj odseljenih i doseljenih osoba kreće se između 600 i 800 osoba.

Naime, broj doseljenih u ovom periodu od 2019. do 2022. godine se smanjio za 10 građana, ali se i broj odseljenih povećao za 93 građana u odnosu na 2019. godinu, tako da Mostar ima negativan migracijski saldo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79