U nadi za svijetlom budućnošću: Šta donosi nacrt zaključaka Evropskog vijeća za BiH

U nadi za svijetlom budućnošću: Šta donosi nacrt zaključaka Evropskog vijeća za BiH


Politico je nedavno objavio ažurirani nacrt zaključaka Evropskog vijeća u kojem su napravljene izmjene u dijelu koji se odnosi na moguće otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Prema objavljenom novom nacrtu, Evropsko vijeće poziva na otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom, ali uz uslov da se pregovarački okvir usvoji tek nakon što se poduzmu svi relevantni koraci navedeni u preporuci Evropske komisije. Ti koraci odnose se na ispunjenje 14 prioriteta koji su prvobitno postavljeni kao uslov za početak pregovora.

“U skladu s preporukom Komisije od 12. ožujka 2024., Evropsko vijeće odlučuje otvoriti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom. Evropsko vijeće poziva Vijeće da usvoji pregovarački okvir nakon što se poduzmu svi relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. listopada 2022.”, navodi se u objavljenom nacrtu zaključaka.

Nedavno je i Parlament Nizozemske dao zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s ovom državom, ali je istaknuto da će se datum početka pregovora odrediti tek nakon što budu ispunjeni svi prethodno navedeni uslovi.

Premijeri država članica Europske unije su se oko podneva okupili na sastanku, a konačna odluka se očekuje tokom dana. Delegacija Bosne i Hercegovine, predvođena ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem, također je prisutna u Briselu, uz ministra Edina Forta i državnu zastupnicu Sabinu Ćudić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija