U (ne)sigurnom Sarajevu: Metropola mira i stabilnosti

Foto: Facebook

Nema boljeg mjesta za sigurnost i mir od Sarajeva! U glavnom gradu Bosne i Hercegovine, gdje su pucnjave i ubistva postali redovna pojava, vlasti neumorno rade na tome da situacija ostane ista. Jer, zašto mijenjati nešto što “funkcioniše”?

Dok se građani pitaju šta se dešava i zašto svakodnevno čuju zvuke pucnjeva, naši dragi političari očigledno imaju važnija posla. Naravno, prioriteti su jasni: važno je graditi još fontana, kipova i drugih monumentalnih projekata koji će sigurno zaustaviti kriminal. Jer, ko će pucati pored fontane?

Sigurnost na ulicama je očigledno sekundarna stvar. Uostalom, ko još ima vremena za brigu o takvim sitnicama kad su tu mnogo važniji događaji poput otvaranja novih kafića i ceremonija presjecanja vrpce? Naši lideri su zauzeti izuzetno važnim poslovima – organizacijom luksuznih večera i putovanja, jer, da budemo iskreni, neko mora pokazati svijetu kako se živi u raju na zemlji.

A što se tiče sigurnosti, tu je uvijek ona stara izreka: “Snađi se kako znaš i umiješ”. Građani su već razvili posebne tehnike za izbjegavanje nevolja, poput hodanja sa slušalicama da ne čuju pucnjeve ili vježbanja brzog trčanja za slučaj da nalete na “slučajnu” pucnjavu.

I dok se grad guši u nasilju, vlasti su se odlučile za najefikasniji način rješavanja problema: ignoriranje. Jer, zašto bi se trudili riješiti nešto što će se možda samo riješiti? Ili, još bolje, što se ne može riješiti ni sa milion izgovora i obećanja koja su odavno izgubila svaki smisao.

Sarajevo je stvarno postalo pravo mjesto za avanturiste. Svaki dan je nova prilika za nepredviđene događaje. U takvoj atmosferi, ko još može reći da život nije uzbudljiv?

Dakle, dragi građani, ostanite u svojim kućama, jer vaša sigurnost očigledno nije prioritet. Uživajte u tom osjećaju “sigurnosti” dok možete. Jer, kako stvari stoje, situacija će vjerovatno ostati ista – barem dok vlasti ne nađu način da pucnjave učine turističkom atrakcijom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79