U Neumu se traži soba više: Hotelijeri kažu da svaku sobu uredno prijave poreznoj upravi

U Neumu se traži soba više: Hotelijeri kažu da svaku sobu uredno prijave poreznoj upravi


Odlična predsezona i još bolja ljetna sezona u jedinom bh. gradu na moru. Tradicionalno, Neum je najatraktivniji za građane naše zemlje. Ali, ove godine čak 40 posto turista su strani gosti, pa se trenutno u hotelima traži soba više. Primamljiv je Neum što zbog mora, sto zbog pristupačnih cijena, kažu gosti.

Sunce, miris mora i zvuk talasa, čari su u kojima ovih dana uživaju domaći i strani gosti u Neumu. U popodnevnim satima, na plažama samo oni najuporniji, kojima ne smetaju ni vrele temperature niti nešto veće cijene u odnosu na prethodne godine.

“Došli smo iz Bugarske, svidja nam se mjesto, plaža, stvarno je prelijep grad, ljudi su ljubazni. Prelijepo je”, kažu turisti koji su govorili za N1.

Neki primijećuju da su cijene “skočile” u odnosu na prethodnu godinu, ali su opet povoljnije nego u susjednoj Hrvatskoj.

“Dosta je jeftinije kod nas u Neumu, malo smo skuplji u odnosu na prethodne godine, ali razumljivo je, poskupila je hrana i radna snaga, ali dobro je”.

“Za nas dvojicu nije skupo, 650 maraka, spavanje, hrana, šta će nam vise, dobro je. Nekad davno sam išao u Tučepe, ali ne mogu više, samo ovdje dolazim”.

“Bila sam neki dan u Zaostrogu, tamo je duplo”.

Osim Bosanaca i Hercegovaca, stalni gosti postali su i turisti iz Francuske, Njemačke, Austrije, Slovenije i Srbije. Razlozi zbog kojih se uvijek vraćaju u Neum su kako kažu lijepo more i još uvijek pristupacne cijene.

A upravo zbog toga, ova sezona bi mogla biti rekordna. O posjećenosti govore gužve na ulicama, parkinzima, hotelima.

“Ovo je ‘pik’ sezone, traži se soba više. Svi smještajni hotelski kapaciteti su uglavnom popunjeni, tako da možemo biti zadovoljni. Iza 15.08. kreće kongresni turizam, a trenutno je uglavnom riječ o individualcima”, pojašnjava Davor Kešić, predsjednik Udruženja hotelijera Neum.

Veći broj gostiju iziskuje i veći broj radnika. A iako je situacija zasada podnošljiva, u Neumu se već razmišlja o potencijalnom dovođenju stranih radnika.

“Vjerovatno ćemo u narednim godinama morati ići u tom smjeru. Nedostatak radne snage je prisutan i na području cijele BiH, jer mladi pronalaze slične a bolje plaćene poslove u zemljama EU”, smatra gradonačelni Dragan Jurković.

Pa ukoliko se uskoro ne povećaju plate domaćim radnicima, pretpostavke su da će se u Neumu već od sljedeće sezone zaposliti strana jeftinija radna snaga.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija