U pogonu najveća solarna elektrana u Tuzlanskom kantonu

Profine BH Živinice, članica njemačke Profine Grupe, realizovala je projekt solarne elektrane za vlastite potrebe ukupne snage od skoro jedan MW.

Ova investicija, u vrijednosti 1,5 miliona maraka, realizovana je kao kruna niza projekata u posljednje vrijeme putem firme – Profine BH Živinice posvećenih očuvanju okoliša i unapređenju održivog poslovanja.

Drugi komplementaran projekt je vezan za napuštanje fosilnih goriva za grijanje / hlađenje / ventilaciju objekata i prelazak na sisteme sa toplotnim pumpama, koji je realizovan krajem prošle godine. Sve navedeno doprinosi smanjenju CO2 emisija i tranziciji ka dekarbonizaciji u proizvodnji i potrošnji energije u BiH, ističe se u saopćenju Profine BH Živinice.

Proizvodnja energije na mjestu potrošnje ima višestruke koristi i jedna je od odrednica evropske energetske politike, što je krajnji cilj i Profine BH. Profine grupacija je nedavno izmjestila u BiH i dio proizvodnje premium PVC profila za prozore i vrata, jednog od najvećih njemačkih brendova Kömmerling. Kako profine grupa ima kćerke firme prisutne u svim zemljama regiona, pokretanje proizvodnje PVC profila u BiH je veliko priznanje i potvrda uspješnosti kćerke firme u BiH – Profine BH Živinice. Trenutno se u pogonima Profine BH u Živinicama proizvode, odnosno ekstrudiraju različiti PVC profili premium prozorskih sistema njemačkog brenda Kömmerling, na ukupno šest linija za ekstruziju. Krajnje odredište ovih PVC profila proizvedenih u Živinicama je Njemačka, odnosno sve zemlje EU-a i regiona, putem kćerka firmi i matice Profine GmbH sa sjedištem u Pirmasensu, Njemačka.

Proces ekstruzije iziskuje veliku potrošnju električne energije te će proizvodnjom na mjestu potrošnje, profine kompenzirati negativnu bilansu u potrošnji energije. Brojne aktivnosti Profine BH u BiH usmjerene su ka što većoj energetskoj efikasnosti i neovisnosti, uzimajući u obzir okoliš i dobrobit lokalne zajednice, te uspostavljajući savremene modele održivog poslovanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79