U porastu ilegalno tržište duhanskih proizvoda u BiH

Ilegalno tržište duhanskih proizvoda u BiH je i dalje je izuzetno veliko i premašuje 35 posto, jedan je od ključnih nalaza istraživanja koje je u BiH sproveo IPSOS.

U zaključcima istraživanja IPSOSA koje rađeno od 18. novembra do 22. decembra 2023. godine, na nacionalno reprezentativnom uzorku stanovništva BiH starijih od 19 godina se navodi da bez obzira na snažni angažman državnih agencija za provedbu zakona bh. tržištem i dalje dominiraju šverceri cigareta, a pogotovo rezanog duhana.

Istraživanje pokazuje da na tržištu BiH primjećena velika indikacija rasta potrošnje ilegalnih cigareta jer volumen ilegalnih cigareta je u godini dana narastao više od četri puta.

“Ilegalne cigarete koje su zabilježene na našem tržištu su cigarete s markicom iz Kosova ili na cigarete potpuno bez porezne markice. Ovo ukazuje da šverceri i dalje aktivno djeluju i nalaze različite kanale bez obzira na kontinuirane aktivnosti državnih agencija (prvenstveno SIPA, UIO i GP) u suzbijanju kriminala, šverca i crnog tržišta”, stoji u zaključku istraživanja.

Ono što je takođe zanimljivo u IPSOS-ovom istraživanju je to da se navodi da se prosječna cijena nelegalnih cigareta približava cijeni legalnih cigareta i iznosi 4,3 KM.

Takođe se ističe da je na tržištu BiH iznimno velika potrošnja ilegalnog rezanog duhana koja u ukupnoj potrošnji duhanskih proizvoda iznimno visokih 30,9%.

Uprkos poražavajućim nalazima istraživanja, procijenjuje da je u 2023. godini ukupna potrošnja ilegalnog rezanog duhana bila 2.019 tona, što je 11 posto manje nego u 2022. godini, to je i dalje 13 posto više u odnosu na 2021. godinu i skoro 23 posto više u odnosu na 2020. godinu.

Ono što posebno zabrinjava je da kada je rezani duhan u pitanju, prema udjelu među pušačima rezanog duhana, njih 97% se odlučuje za ilegalni rezani duhan.

Ratko Kovačević načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH kaže da su zabilježeni značajni rezultati po pitanju privremenog oduzimanja duvana i duvanskih prerađevina koji nisu obilježeni akciznom markicom Uprave za indirektno oporezivanje i dodaje da prema podacima o broju izdatih akciznih markica, UIO je u toku 2023. godine izdao čak za 58 posto više akciznih markica u odnosu na 2020. godinu.

Kovačević je pozvao građane da prijave nezakonitu prodaju prvenstveno duvana i duvanskih prerađevina koje nisu obilježene akciznom markicom UIO BiH. Istakao je da UIO suzbija crno tržište što se vidi po činjenici da je u četiri godine izdato 58 posto više akciznih markica.

On je kazao da u okviru kampanje “Stop švercu”, kao i prethodnih godina, građani mogu prijaviti nelegalnu prodaju takve robe na mail adresu stop.svercu@uino.gov.ba, na Viber broj 065/355-155 ili anonimno na broj 080020607.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79