U Republici Srpskoj najmlađa imajka ima samo 15 godina

Tokom prošle godine u Republici Srpskoj zabilježeno je 28 maloljetničkih porođaja i devet prekida trudnoće, rečeno je “Nezavisnim novinama” u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Prema podacima Instituta, lani je obavljeno 65 porođaja na kojima su porodilje bile maloljetne ili su imale 18 godina.

U okviru podataka o demografskoj statistici Republičkog zavoda za statistiku, majke mlađe od 15 godina rodile su četvoro djece u 2022. godini.

Doktorica Aleksandra Govedarović, specijalista ginekologije i akušerstva u Zdravstvenoj ustanovi “Medico-S”, istakla je za “Nezavisne novine” da postoji nekoliko faktora zbog kojih maloljetničke trudnoće mogu biti rizične.

“Adolescentkinje su sklonije komplikacijama tokom trudnoće i porođaja, kao što su preeklampsija, krvarenje i sepsa. Takođe, adolescentkinje su u većem riziku da rode bebe s niskom porođajnom težinom, što može dovesti do dugoročnih zdravstvenih problema kao što su kašnjenje u razvoju i hronične bolesti”, rekla je Govedarovićeva, dodajući da su mlade majke sklonije depresiji i anksioznosti.

Govedarovićeva navodi da su adolescentkinje sklonije nedovoljnoj prenatalnoj njezi, ali da su izložene i drugim socijalnim i ekonomskim problemima.

“Maloljetničke trudnoće mogu da budu rizične i za majku i za dijete. Važno je da adolescentkinje imaju dovoljno informacija o zaštiti reproduktivnog zdravlja kao i zaštiti od neželjene trudnoće. Ukoliko dođe do trudnoće, važno je da adolescentkinje osiguraju kvalitetnu prenatalnu njegu kako bi se osigurala zdrava trudnoća i porođaj”, rekla je ona.

Kao jedan od korijena problema sociolog Ivan Šijaković navodi da je mladima dostupno mnogo sadržaja o seksualnom životu na internetu, što ih, vjerovatno, navodi da ranije pokušaju stupiti u seksualne odnose.

“Mislim da je dosta zatajila porodična edukacija. Ne posvećuje se mnogo pažnje djeci koja su u tinejdžerskom dobu, da im roditelji objasne opasnosti koje vrebaju zbog ranog stupanja u seksualne odnose i mogućnostima zaštite”, rekao je on.

Internet kao jedan od mogućih razloga problema navodi i Dragana Glavan, psiholog u Centru srednjih škola “Ivo Andrić” Prnjavor, ističući da se na časovima odjeljenske zajednice, a što je i propisano planom rada, razgovara sa učenicima o rizicima prijevremenog stupanja u seksualne odnose.

“U okviru tematske cjeline ‘Zdravi životni stilovi’ u prvom razredu jedan čas je posvećen lekciji ‘Seksualno odrastanje’, zatim u drugom razredu u okviru iste cjeline postoji lekcija ‘Reproduktivno zdravlje’, kao i ‘Odgovorno ponašanje u ljubavi’, dok se u trećem i četvrtom razredu obrađuju teme ‘Kontracepcija i adolescentna trudnoća'”, rekla je Glavanova, dodajući da se znakovi puberteta kod djece danas pojavljuju i ranije i da bi sa pričom o prevenciji trebalo krenuti od osmog razreda osnovne škole.

“Danas mladi sve ranije stupaju u seksualne odnose, eksperimentišu u toj oblasti”, istakla je Glavanova.
Važna podrška okruženja i porodice

Vesna Banić, psiholog i sistemski porodični psihoterapeut u Centru za zaštitu mentalnog zdravlja pri banjalučkom Domu zdravlja, istakla je da je jako važno da maloljetna buduća majka dobije podršku u svom okruženju, posebno u porodici u kojoj živi, kao i u partnerskoj relaciji.

Takođe, navela je da treba raditi na zajedničkom prihvatanju odluke i odgovornosti vezane za dolazak djeteta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79