U Republici Srpskoj ugostiteljski objekti radit će do ponoći

Do 31. avgusta ove godine u Republici Srpskoj ograničava se radno vrijeme ugostiteljskim objektima za ishranu i piće od šest do 24 sata.

Ovo je odlučio Štab za vanredne situacije.

Inače, ugostiteljski objekti do sada su radili do 23 sata.

Prema podacima Poreske uprave, ukupan evidentirani promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji u Republici Srpskoj u periodu od 1. januara do 30. juna ove godine godine iznosio je 3,189 milijardi maraka, dok je u istom periodu lani ta brojka dostigla 3,745 milijardi KM.

Ekonomisti ističu da je pandemija virusa korona izazvale ozbiljne posljedice na tržištu i smanjila kupovnu moć potrošača, u čemu vide neke od razloga za pad prometa na koji je uticala i činjenica da dobar dio djelatnosti proljetos nije radio duže od mjesec zbog uvedenih mjera zaštite od virusa korona, prenosi Glassrpske.

Hadžić: Ako se ovako nastavi, nećemo imati ugostiteljstva

U Poreskoj upravi RS kažu da su za godinu dana od primjene novog Zakona o fiskalnim kasama, kojim su propisane strože kazne za neizdavanje fiskalnih računa, kaznili poslodavce sa 2,87 miliona KM.

“Od 1. jula prošle godine, od kada je zakon u primjeni, do 30. juna ove godine inspektori su izvršili 3.141 kontrolu evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, a zbog utvrđenih nepravilnosti izrekli su 1.427 prekršajnih naloga sa novčanim kaznama. Istovremeno, inspektori su u tom periodu za 88 poreskih obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 i 30 dana”, rekli su u Poreskoj upravi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79