U samo 2 godine, život u Bosni i Hercegovini skuplji za 786 KM

U samo 2 godine, život u Bosni i Hercegovini skuplji za 786 KM


Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za mart 2023. godine iznosila je 2.892 KM

Stanovnicima u Bosni i Hercegovini posljednjih mjeseci troškovi života rastu iz dana u dan, a prosječna plaća može pokriti sve manje troškova potrošačke korpe četveročlane porodice. U odnosu na mart 2022. godine, za iste artikle ove godine u martu je trebalo izdvojiti znatno više novca, piše Večernji list BiH.

Minimalna plaća nedovoljna

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, nivo cijena u Bosni i Hercegovini u martu 2023. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viša je za 10,3 posto. Isti podaci pokazuju da je prosječni rast cijena zabilježen u segmentu hrane i bezalkoholnih napitaka za 19 posto, alkoholnih pića i duhana za šest posto, stanovanja i režijskih izdataka za 11,9 posto.

Cijene namještaja, kućanskih uređaja i redovitog održavanja kuće povećane su za 12,1 posto.

Cijene u zdravstvu više su za 2,9 posto, a u sugmentu komunikacija za 0,9 posto. Cijene u segmentima rekreacije i kulture porasle su za 9,4 posto, obrazovanja za 2,3 posto, restorana i hotela za 8,6 posto te ostalih dobara i usluga za 10,2 posto. Prosječni pad cijena zabilježen je kad je u pitanju odjeća i obuća za 6,1 posto i prijevoz za 0,9 posto.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u martu 2023. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile rast za 0,4 posto.

Podaci sindikata još su porazniji kada je u pitanju usporedba troškova ove i prošle godine. Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za mart 2023. godine iznosila je 2.892 KM. Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za januar 2023. iznosila je 1.208 KM (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku).

Minimalna plaća, prema odluci Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, je 596 KM. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 41,77 posto. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice minimalnom plaćom je 20,61 posto.
Konstantan rast

Prema podacima Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, u martu 2022. godine za mjesečne troškove života četveročlana porodica trebala je izdvojiti 2.448,46 KM, odnosno 443,54 KM manje nego što je to slučaj ove godine. Godinu ranije taj iznos je bio za još 342,46 KM manji, odnosno četveročlanoj porodici je za normalan život mjesečno trebalo 2.106 KM. Dakle, u dvije godine život obitelji u ovom bh. entitetu poskupio je na mjesečnoj razini za čak 786 KM.

Prosječna plaća isplaćena u FBiH za januaru 2022. iznosila je 1.045 KM. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom prošle godine u martu bila je 42,67 posto. Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za mart 2021. godine iznosila je 2.106 KM.

Prosječna plaća isplaćena u FBiH za januar 2021. iznosila je 974 KM, a pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom bila je 46,23 posto.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija