U Sarajevo iduće Nove godine neće biti organizovanog vatrometa

Foto: Elman Omić /AA

 

Sarajevo će se od iduće godine pridružiti gradovima koji neće imati organizovan veliki novogodišnji vatromet, saznaje Klix.ba.

Pirotehnički spektakl na nebu zamijenit će svjetlosni vizuelni efekti i konfete.

Brojni evropski gradovi donose odluku o zabrani vatrometa zbog negativnih posljedica po životinje i okoliš. Opšte je poznato kako buka od petardi i vatrometa, koji tradicionalno prate novogodišnja slavlja, kod brojnih životinja izazivaju strah i stres pa čak i fatalne ishode.

Tako je jučer i Zagreb zvanično odustao od vatrometa za doček Nove godine.

Iako Sarajevo ove godine neće odustati od vatrometa, iduće godine ga neće biti, saznajemo u rukovodstvu Gradske uprave.

Tim povodom inicijativu je pokrenuo i gradski vijećnik Adi Škaljić

“Novogodišnje, pa i bilo koja druga slavlja, ne bi smjela biti za bilo koga izvor patnje, a za mnoge ljude i životinje jesu upravo zbog vatrometa i drugih pirotehničkih sredstava. Životinje se boje glasnih zvukova, reaguju na bljeskove svijetla, a posebno veliki stres izaziva im nepredvidivost kad i odakle će buka i bljesak doći. Zbog toga im vatromet izaziva zbunjenost, tjeskobu, strah, stres i paniku. Prestrašene životinje u bijegu mogu istrčati na saobraćajnice te sudjelovati u nesrećama. Eksplozije vatrometa mogu biti glasne i 190 decibela. Za usporedbu, kod ljudi je moguće oštećenje sluha uz svega 75 decibela. Također, dim iz vatrometa sadrži mješavinu spojeva sumpora i ugljika, tragove teških metala i drugih otrovnih hemikalija ili plinova, kao što su ozon, sumporni dioksid i dušikov oksid.

Boju vatrometu daju različiti metali. Ti otrovi ostaju nakon izgaranja vatrometa te onečišćuju zrak i vodu. Smatram da Grad Sarajevo treba slijediti pozitivne primjere iz regije gdje su lokalne samouprave Cres, Čazma, Labin, Mali Lošinj, Opatija, Osijek, Poreč, Pula, Rovinj, Rijeka, Samobor, Varaždin, Zabok odlučili najluđu noć slaviti uz tiše i ekološki bolje opcije poput svjetlosnih instalacija i laserskog showa”, naveo je.

Iz istih razloga, Škaljić je uputio inicijativu i Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da intenzivira kontrolu nelegalnog i nenajavljenog korištenja pirotehničkih sredstava.

Podsjetio je i da brojni ljudi, pogotovo osobe s PTSP-om te iz autističnog spektra teško podnose praznike upravo zbog petardi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79