U Sarajevo stižu visokopozicionirani zvaničnici Bijele kuće i State Departmenta

U Sarajevo stižu visokopozicionirani zvaničnici Bijele kuće i State Departmenta


Iduće sedmice u Sarajevo stižu dva visokopozicionirana funkcionera Sjedinjenih Američkih Država, iz Bijele kuće i State Departmenta, ekskluzivno saznaje Klix.ba.

U službenu posjetu stiže glavni zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Jonathan Finer i glavni savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a Derek Chollet.

Jonathan Finer je zamjenik Jakea Sullivana, savjetnika za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Joea Bidena.

Njegovo ranije iskustvo u Bijeloj kući kulminiralo je imenovanjem za specijalnog savjetnika za Bliski istok i Sjevernu Afriku i govornika za vanjsku politiku tadašnjeg potpredsjednika Joea Bidena. Dolaskom Bidena na mjesto američkog predsjednika i postavljanjem Sullivana za savjetnika, promovisan je i Finer.

Finer se 31. januara ove godine u Washingtonu sastao sa članovima Predsjedništva BiH i potvrdio predanost SAD-a suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine te naglasio da će SAD nastaviti pozivati ​​na odgovornost destabilizatore koji podrivaju državu i Dejtonski mirovni sporazum. Pored njega u Sarajevo dolazi i Derek Chollet, viši savjetnik američkog sekretara Antonyja Blinkena. On je nedavno nominovan na funkciju podsekretara za politiku u okviru Sekretarijata za odbranu.

Podsjećamo, Chollet je od 2012. do 2015. bio izvršni potpredsjednik za sigurnosnu i odbrambenu politiku u njemačkom Marshall fondu u SAD-u.

Prije toga bio je angažovan kao pomoćnik američkog sekretara za odbranu zadužen za poslove iz oblasti međunarodne bezbjednosti. U najvećoj mjeri bavio se američkom odbrambenom politikom koja je obuhvatala Evropu, NATO, Bliski istok, Afriku i zapadnu hemisferu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija