U sobi bolničkog zatvora ga napastovali: Traži 234.000 KM odštete zbog duševne i fizičke boli

Bivši zatvorenik M. N. koji je bio smješten u Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu, uputio je putem svoje zastupnice, advokatice Lidije Horvat, dopis DORH-u, odnosno spomenutoj ustanovi, u kojem traži 900.000 kuna (oko 234.00 KM) na ime naknade za nematerijalnu štetu.

Bivši zatvorenik u dopisu koji je uputila njegova zastupnica 2. januara ove godine traži očitovanje nadležnog liječnika bolnice, ali i da im se dostavi preslika zdravstvenog kartona.

U tom dopisu bivši zatvorenik tvrdi da je trpio povrede prava na zdravstvenu zaštitu, povrede prava lične prirode te povrede zabrane mučenja, nečovječnog postupanja tokom izdržavanja kazne zatvora u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu uslijed propuštanja nadzora i zaštite osoba sa strane pravosudnih policajaca u Zagrebu, piše Jutarnji list.

Iznos koji bivši zatvorenik traži ukupna je svota za nanesene fizičke i psihičke boli, smanjenje životnih aktivnosti, pretrpljenog straha i pretrpljenih fizičkih boli i povrede dostojanstva.

Brutalno iživljavanje

“Tebe ću zadnjeg zaklati i pobiti ako mi ne platiš. Gledat ćeš to. Majčinu glavu ćeš dobiti u kutiji raskomadanu”, govorio je M.G. (28) svojoj žrtvi vršnjaku M. N. pokazujući na natpis na kutiji cigareta Marlbora na stolu na kojoj je pisalo ‘Živite zbog onih koji su vam najmiliji’.

Potom ga je udario u natkoljenicu, nakon čega je jedan od zatvorenika pozvao u pomoć djelatnike policije.

Ono što je uslijedio tog 14. februara prije tri godine u sobi 113 zatvorske bolnice na Svetošimunskoj bio je za M. N. pravi horor je ga je M. G., nakon prethodnih prijetnji i utjeranog straha, natjerao da pije sakupljenu mokraću iz čaše i jede izmet, a što je prestravljeni mladić od straha i učinio.

Uslijedio je niz udaraca potom šakama po glavi, da bi ga s ciljem zadovoljenja spolnog nagona, bacio na krevet i silovao. Agonija je okončana tek nakon još jednog silovanja, kada se još jedan zatvorenik, po nalogu i iz straha od M. G., seksualno nad njime iživio.

Uslijedila je istraga i sudski postupak, a tokom suđenja ispitan je niz svjedoka kao i žrtva u čiji je iskaz sud u cijelosti povjerovao. Saslušani su i vještaci psihijatri, kao i liječnici zatvorske bolnice kojima se maltretirani zatvorenik obratio za pomoć i koji su ga pregledali.

A vještačeći optuženog, vještak je utvrdio da je u vrijeme kaznenog djela bio bitno smanjeno ubrojiv. M. G. je pred kraj suđenja i priznao počinjenje kaznenog djela, a 21. oktobra prošle godine nepravomoćno o osuđen na četiri i pol godine zatvora.

Presuda je u međuvremenu postala pravomoćna. Kazneno djelo na štetu M. N. počinio je tokom služenja kazne od više od sedam godina zatvora zbog silovanja. Advokatica Lidija Horvat jučer nam je rekla kako još nije dobila odgovor DORH-a na njihov prijedlog za mirnim rješenjem spora i najvjerojatnije će navedeni iznos morati potraživati u sudskom postupku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79