U Zadru se vakcinisali prije 6 dana, danas su pozitivni na koronu

Neki od novozaraženih korisnika Doma Sveti Frane u Zadru primili su prvu dozu cjepiva, no premalo je dana prošlo od dana cijepljenja da bi ono počelo djelovati. Očito su neki korisnici bili ili asimptomatski prilikom primanja cjepiva, ili su se cijepili u razdoblju inkubacije koronavirusa, što nije neuobičajeno, a samo cijepljenje ne utječe na tijek bolesti, rekao je voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije dr. Alan Medić.

Zbog prirode osnovne bolesti korisnika ove ustanove, dogovoreno je da se dio privremeno smjesti u jedan od objekata na području Grada Zadra gdje će provesti samoizolaciju, a po isteku će se nastaviti cijepljenje kako onih koji su već primili prvo cjepivo, tako i onih koje ćemo prvi puta cijepiti. Cjepivo bi kod štićenika koji brzo počinju razvijati antitijela trebalo ublažiti simptome bolesti.  Pojava virusa u ovoj ustanovi neće poremetiti plan cijepljenja, već ga samo odgoditi, dodao je dr. Medić.

Podsjećamo, ravnateljica Doma Sv. Frane Vesna Dujić telefonom je za Radio Zadar potvrdila kako su neki štićenici doma koji su se cijepili prije šest dana sad pozitivni na koronavirus, javlja Radio Zadar.

Potrebno primiti dvije doze

Kako bi cjepivo moglo učinkovito zaštititi od zaraze koronavirusom, potrebno je primiti dvije doze cjepiva u razmaku od nekoliko tjedana, piše na stranici

koronavirus.hr.

I oni kod kojih efikasnost cjepiva ne bude sto postotna ipak će im pružiti djelomičnu zaštitu te će u slučaju zaraze s koronavirusom imati blaže simptome i razvijati blaže oblike bolesti nego bez cijepljenja.

Inače, za ovaj zadarski Dom bilo je osigurano 30 doza cjepiva u prvom krugu, a njihov štićenik prvi se cijepio u Zadarskoj županiji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79