U “Zraku” smo zatekli haotično stanje, ima posla i za Tužilaštvo

Preduzeće „Zrak d.d.“ Sarajevo već godinama je u velikim problemima, a završni udarac bio je kada je bivše rukovodstvo odlučilo da ovo preduzeće ide u stečaj.

Ured za reviziju FBiH je nepoštivanje zakonskih odredbi jasno prikazao kao razlog za otvaranje stečajnog postupka.

Nova Vlada Federacije BiH je u ovom preduzeću zatekla brojne nepravilnosti iz perioda dok je ovim preduzećem upravljao kadar SDA i bivši načelnik Novog Sarajeva Nedžad Koldžo. O stanju u ovom preduzeću za “Dnevni avaz“ je govorio federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić.

Propustili rok

Kakvo je stanje Ministarstvo zateklo u preduzeću “Zrak d.d.“ Sarajevo?

– Nisam pristalica razgovora o tome ko je, šta i kako radio u prethodnom periodu, ali ponukan velikim interesom javnosti za situaciju u ovoj firmi, te obavezom da pokažemo šta smo kao Vlada FBiH zatekli, a šta uradili u proteklom periodu za firmu “Zrak, te kakvo nam je opredjeljenje za budućnost, smatram da javnost treba znati činjenice“.

“Zrak“ smo nakon preuzimanja dužnosti zatekli u veoma lošem stanju, rekao bih haotičnom. Dakle, potpuno obustavljenu proizvodnju, otpuštene dugogodišnje radnike, deset neisplaćenih plata radnicima i u konačnici firmu u stečajnom postupku sa dugovanjima od 12.740.577 KM.

Samo za plate radnicima za 2022. godinu dug je iznosio 2.068.412 KM. Važno je naglasiti da je “Zrak“ u tom trenutku imao važeći ugovor sa austrijskom firmom i da je imao mogućnost da ga realizuje i spasi se od stečaja. No, to očito nije bilo dovoljno tadašnjoj Vladi FBiH koja je propustila pravni rok za izjašnjenje o pokretanju stečajnog postupka.

U trenutku kad smo preuzeli dužnost, “Zrak“ je imao prihode od najma objekata kojima raspolaže. Analizom zaključenih ugovora iz prethodnih godina uvidjeli smo da su cijene zakupa daleko ispod tržišnih cijena, dok u ugovorima nije bilo definisano niti obračunavano korištenje dodatnih prostora koje su koristili zakupci, što je guralo firmu u finansijski kolaps.

Uz to, uočeno je da firme namjenske idustrije u Federaciji BiH veoma slabo sarađuju, iako su koncipirane tako da su jedna drugoj podrška kroz međusobnu isporuku proizvoda.

Od početka nije bilo dileme za Vladu FBiH na čelu sa premijerom Nikšićem – „Zrak“ treba pokušati spasiti i povratiti iz stečajnog postupka, te učiniti sve što je u tom trenutku moguće da firma nastavi raditi i razvijati se. Održali smo brojne sastanke sa predstavnicima sindikata kompanije, stečajnim upravnikom i mnogim drugim te uspjeli zajednički zaustaviti potpuno gašanje firme.

Ima li rješenja za ovu kompaniju?

– Počeli smo odmah tražiti najbolja rješenja za nagomilane probleme. Posebno su nam bili važni radnici. Bilo je mnogo otpora i opstrukcija od strane onih koji su u to vrijeme bili najglasniji i navodno se borili za prava radnika, a svojim su nas djelima odvlačili u drugom pravcu. To još uvijek pokušavaju. Činjenica da tadašnji direktor preduzeća nije bio upisan kao zakonski zastupnik preduzeća u sudskom registru, govori mnogo

No, uspjeli smo zaštiti interes Vlade FBiH kao većinskog vlasnika firme kroz nekoliko odluka o prijavi naših potraživanja. Izuzetno je važno i to što je stečajni upravnik Mesud Bogilović iskazao spremnost za saradnju. Pored njega treba spomenuti i sadašnje i nekadašnje uposlenike „Zraka“, koji su svojim angažmanom doprinijeli realizaciji Ugovora sa austrijskom firmom. Austrijska ambasada je također u tom procesu mnogo pomogla. Sada nam predstoji realizacija drugog dijela ugovora sa tom firmom. Istovremeno, „Zrak“ je našim zajedničkim naporima uspio zaključiti i nove ugovore sa inostranim kupcima.

Ugovori o najmu objekata kojima upravlja firma „Zrak“ su izmijenjeni i sada zaključeni po tržišnim cijenama. U ugovorima su sada definisani svi prostori i površine koje koriste zakupci i njihova obaveza sada je redovno izmirivanje troškova za režije. Završen je i instalirani sistem za protuprovalno/požarnu zaštitu u „Zraku“. Vlada FBiH je osigurala novac za isplatu plata radnicima u maju i junu. Na taj način se isplatilo sve ono što se trebalo isplatiti uposlenicima do tog perioda. Trenutno se radnicima redovno isplaćuju plate, izmiruju doprinosi i obaveze prema dobavljačima. Nešto se ipak moglo uraditi.

Ured za reviziju institucija u FBiH je ukazao na brojne nepravilnosti u radu „Zraka“ za prošlu godinu te najavio da će informacije dostaviti Tužilaštvu KS. Da li je ministarstvo uočilo nepravilnosti i da li će ići u istom smjeru kao Ured za reviziju institucija BiH?

– Nepravilnosti koje je utvrdio Ured za reviziju institucija FBiH za prošlu godinu potvrđene su i od strane Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije. Uprava i Nadzorni odbor nisu obavljali svoje zadatke, Skupštine nisu održavane te zbog nepoštivanja zakonskih odredbi „Zrak“ nije mogao normalno funkcionisati. Sve to je na koncu dovelo do stečajnog postupka. Dugovanja za plaće, poreze, doprinose…Duga je lista svih drugih zamjerki koje su imali revizori.

Između ostalog da je prijem u radni odnos pet zaposlenika na određeno vrijeme vršen bez provođenja konkursne procedure, da se nisu izmirivale obaveze po osnovu primljenih pozajmica, da nije izvršen popis imovine i obaveza, da nema uspostavljenog sistema praćenja i obračuna proizvodnje, da se ne vodi evidencija o radnom vremenu zaposlenika, da plan poslovanja nije zasnovan na realnim pokazateljima. Kada je riječ o nepravilnostima, Ministarstvo postupa u skladu sa svojim nadležnostima.

Uposliti radnike

Trenutno se dio radnika vratio u preduzeće „Zrak“. Kako preduzeće koje je u stečaju spasiti?

– Trenutno su uposlena 33 radnika. Napomene radi, prije otvaranja stečajnog postupka u firmi „Zrak“ bilo je uposleno 49 radnika. Trenutno su u toku aktivnosti na upošljavanju dodatnih radnika, a to će direktno zavisiti od realizacije predstojećih ugovora sa novim kupcima. To je sada prioritet te očekujemo da vrlo brzo i dodatni radnici budu angažovani.

„Zrak“ je perspektivna firma namjenske idustrije. Radi poslove koji su veoma traženi na tržištu. Trajno rješenje vidimo u modernizaciji tehnoloških procesa u firmi, u razvijanju novih proizvoda koji su traženi na tržištu, u osiguranju kontinuiteta u zapošljavanju novih radnika kroz izvođenje praktične nastave srednjoškolaca i studenata u firmi, te njihovom stipendiranju. Moramo biti svjesni da niti jedan ovako složen stečajni proces ne može biti rješen preko noći. Za sve ovo je potrebno vrijeme i značajna sredstva.

Ministarstvo će u narednom periodu ponovno povezati sve fabrike namjenske industrije u Federaciji BiH. Jedni drugima moramo biti podrška i trebamo koristiti zajedničke resurse na najefikasniji način. Nastojaćemo svi zajedno, umjesto po inostranstvu, kooperante tražiti unutar naše države. Konkretno, „Zrak „ je već zaključio ugovor sa još jednom firmom namjenske industrije iz Federacije BiH i to bi uskoro trebalo biti realizirano.

Nije gotova priča

 

Nažalost, nismo stigli zaustaviti stečajni postupak. Ali, nismo i nećemo odustati. Još je mnogo posla pred nama, ali smo puno bliže opstanku firme. I taj posao ćemo nastaviti u okviru zakona i naših nadležnosti.

Namjenska industrija može i treba biti jedna od osovina ekonomskog napretka FBiH i u tom pravcu ćemo i ići. Predložit ćemo dodatna investiranja u firme namjenske idustrije, ali isto tako i tražiti partnere za dalji razvoj namjenske industrije – rekao je Lakić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79