Uhapšena tri Hrvata zbog šverca stotina kilograma droge povezane s Bosnom i Hercegovinom

USKOK je izdao saopćenje o pokretanju istrage protiv troje hrvatskih državljana zbog sumnje na organizirani šverc droge. Istraga, pokrenuta na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, ima za cilj istražiti sumnje u zločinačko udruženje i neovlaštenu proizvodnju i promet drogama.

Trojica osumnjičenih, rođena 1980., 1965. i 1983. godine, suočavaju se s ozbiljnim optužbama koje obuhvataju kontinuiranu nabavu, krijumčarenje i prodaju različitih droga na teritorijima Hrvatske, Nizozemske, Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine.

Prema USKOK-u, osumnjičeni su koristili kriptirane telefone za međusobnu komunikaciju tokom izvršenja planova zločinačkog udruženja.

Navodi se da su tokom provedbe tih planova prokrijumčarili više stotina kilograma kokaina, amfetamina i marihuane, ostvarujući značajne financijske dobitke.

Detalji istrage ukazuju na to da su osumnjičeni sudjelovali u krijumčarenju droga preko granica, pripremi droga za daljnju prodaju te pranju novca stečenog prodajom droga.

Policija je također dala svoje saopćenje o slučaju, ističući da je zločinačko udruženje, koje su osumnjičeni navodno formirali, prokrijumčarilo najmanje stotine kilograma droge, uključujući kokain, amfetamine i marihuanu. Također su otkrili i oduzeli znatne količine novca, koji se vjeruje da su povezane s prodajom droga.

“Tako se I. okr. sumnjiči da je s osobom iz BiH od 20. septembra 2021. do 23. februara 2022. iz Nizozemske u Ujedinjenom Kraljevstvu prokrijumčario dva kilograma kokaina, pronađenog i oduzetog u Doveru, kao i da je zajedno s II. i III. okr. nabavljao, krijumčario, pripravljao i prodavao amfetamin te da je s osobom iz BiH dogovarao i nabavu, primopredaju i krijumčarenje marihuane iz BiH. Ujedno im je I. okr. osiguravao novac za kupnovinu droga naručenih radi daljnje prodaje”, dodaju.

“Radi realizacije plana zločinačkog udruženja, I. okr. je izdavao naloge i upute II. okr. koliko amfetaminskog ulja da nabavi te da osigura III. okr. njegovo nesmetano preuzimanje i skrivanje u posebno izrađene spremnike u vozilima kojima se III. okr., prema uputama I. okr., upućivao u Nizozemsku.

Osim toga je I. okr. izdavao naloge i upute II. okr. da po krijumčarenju amfetaminskog ulja, zajedno s njim i III. okr., u izrađenom laboratoriju na splitskom području proizvedu od tog ulja amfetamin i priprave ga kako bi ga I. i III. okr. prodali”, piše Uskok.

“Nadalje je I. okr. upućivao osobu iz BiH da mu nabavi i organizira predaju marihuane radi njenog krijumčarenja i prodaje u Hrvatskoj, a sukladno dogovoru s tom osobom, izdavao je naloge još najmanje jednoj osobi da mu na dogovorenoj lokaciji preda nabavljenu drogu kako bi je prokrijumčario u Hrvatsku i predao III. okr. radi njenog skrivanja i daljnje prodaje.

Također je I. okr. nalagao III. okr. da od zasad nepoznatih osoba u zemljama Europske Unije i Ujedinjenog Kraljevstva preuzme novac zarađen prodajom droga te mu ga preda kako bi isplatio članove udruženja za obavljeni posao. Potom je III. okr., prema uputi I. okr., otputovao izvan Hrvatske i od nepoznate osobe preuzeo 724.290,00 eura, koji novac je prilikom granične kontrole na prijelazu iz Slovenije u Hrvatsku pronađen kod III. okr. u posebno izrađenom spremniku vozila.

Udruženje koje je I. okr. povezao u zajedničko djelovanje na opisani je način prokrijumčarilo najmanje dva kilograma kokaina, 44,9 litara amfetaminskog ulja od kojeg su izradili oko 236 kilograma amfetamina te 100 kilograma marihuane. Prodajom tih droga ostvarili su nepripadnu korist od najmanje 839.000,00 eura”, piše Uskok.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79