Nikšić poručio Dodiku i Viškoviću: Zaštitite povratnike u RS-u

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić, nedavno je uputio dopis predsjedniku entiteta Republika Srpska, Miloradu Dodiku, i premijeru RS-a, Radovanu Viškoviću, nakon alarmantnog incidenta u Gacku, gdje je bošnjačka povratnička porodica bila žrtva nasilja.

U svojoj korespondenciji, Nikšić je naglasio zabrinutost zbog kontinuiranog porasta nasilja usmjerenog prema povratničkim zajednicama u RS-u. Ovi napadi, istakao je premijer, često su motivirani netrpeljivošću na vjerskoj ili etničkoj osnovi te predstavljaju ozbiljnu prijetnju sigurnosti i stabilnosti u regiji.

“Nažalost, većina ovih napada motivisana je mržnjom i netrpeljivošću na vjerskoj ili etničkoj osnovi. Napadi sežu od vrijeđanja, zastrašivanja, fizičkog ugrožavanja, napada hladnim oružjem pa sve do posljednjeg slučaja u Gacku, napada uz upotrebu vatrenog oružja. Smatram da je u ovim bremenitim vremenima na najvišim dužnosnicima posebna odgovornost za sigurnost, jednakopravnost i zaštitu naših najugroženijih kategorija stanovništva, u koje nažalost, ali očigledno spadaju i povratnici”, izjavio je premijer Nikšić.

Premijer je naglasio da je zaštita povratnika imperativ i da institucije imaju ključnu ulogu u osiguravanju sigurnosti, jednakosti i pravde za sve građane.

“Umjesto da se ponosimo zbog toga, da im pružimo svu moguću pažnju, vrlo često se dešava obratno i pojedinci se svojski trude da im zagorčaju život. Naravno, ako izostane reakcija institucija, ako se odgovorni za napade na povratnike ne sankcioniraju, te ako još svojim izjavama političari podgrijavaju netrpeljivost, onda to više ne možemo smatrati samo incidentima i djelom pojedinaca. Istina je da je napada na povratnike bilo i u Federaciji Bosne i Hercegovine, čak i ozbiljnih”, dodaje Nikšić.

Premijer je istakao kako je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uvijek brzo reagovala na slične incidente, pružajući podršku povratnicima i angažirajući se u procesu otkrivanja i sankcioniranja počinitelja.

“Ovakav odnos je rezultirao u pravilu brzim otkrivanjem i procesuiranjem počinitelja, a povratnicima bi bila pružena svaka vrsta podrške. Zato smatram kako je osuda posljednjeg incidenta i poziv na otkrivanje počinilaca poslan od strane Vas, gosp. Dodik, svakako dobrodošao čin, svjestan sam, a siguran kako i Vi to znate, da je za osiguranje pravde i prava povratnika potrebno mnogo više. U pravilu, nakon što interesovanje javnosti za pojedine incidente u Republici Srpskoj opadne ili ih zasjene novi incidenti, sve ono što se dešava u pozadini niti se može nazvati časnim, niti pravednim”, poručuje Nikšić.

Na kraju dopisa, premijer je apelovao na Dodika i Viškovića da zajednički djeluju kako bi pokazali da je nasilje i netrpeljivost prema povratnicima neprihvatljiva te da BiH ostaje posvećena izgradnji sigurnog, pravednog društva za sve građane.

“Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i ja lično Vam stojimo na usluzi za svaki oblik saradnje na putu izgradnje sigurnog, pravednog društva za sve naše ljude u Bosni i Hercegovini”, zaključio je Nikšić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79