“Uhvatio me radar u Hrvatskoj. Hoće li me kazniti na granici ili će mi kazna doći u BiH?”

“Uhvatio me radar u Hrvatskoj. Hoće li me kazniti na granici ili će mi kazna doći u BiH?”


Zanimalo nas je i koliko ćete morati čekati na kaznu ako vas radar zabilježi prebrzu vožnju u Hrvatskoj?

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) RH odgovorilo je kako policija veliku pozornost pridaje nadzoru brzine kretanja vozila jer je gotovo polovica smrtnih slučajeva u prometnim nesrećama u Republici Hrvatskoj uzrokovana prekoračenjem brzine.

“Ministarstvo unutarnjih poslova koristi suvremene uređaje za kontrolu brzine kretanja vozila, koji su po svojim tehničkim karakteristikama u potpunosti ukorak s EU i svijetom. Većina mjernih uređaja, osim funkcije mjerenja brzine, također su u funkciji mjerenja brzine kretanja vozila”, stoji u priopćenju.

Također imaju funkciju automatskog očitavanja registarskih tablica vozila u prekršaju (ANPR). Fiksni radari imaju višeciljanski fotoradarski sustav (FRS), koji omogućuje mjerenje brzine više vozila u isto vrijeme. Također, fiksni radar uređaji imaju mogućnost premještanja uređaja s jedne lokacije na drugu (u drugo kućište). Većina uređaja šalje snimljene zapise na centralni server MUP-a u realnom vremenu”, odgovaraju .

Fiksni uređaji za kontrolu/mjerenje brzine kretanja vozila ravnomjerno su raspoređeni i postavljeni na cijelom području Republike Hrvatske, odnosno ravnomjerno u svim policijskim upravama (županijama).

Motorno vozilo u prekršaju može se snimiti u smjeru ulaza ili izlaza (oba smjera vožnje), ovisno o tome u kojem je smjeru okrenut fiksni uređaj, te danju ili noću, odnosno uz smanjenu vidljivost (kiša, snijeg).

Kako nam objašnjavaju u MUP-u, trenutno je na području RH postavljeno 115 fiksnih uređaja za kontrolu/mjerenje brzine kretanja vozila, dok su ukupno 363 kućišta/ormana, odnosno mjesta na kojima su sami uređaji postavljeni. instalirani su. Navedeni uređaji za mjerenje brzine vrlo često se premještaju na drugo mjesto iu drugu kutiju/ormar.

Osim toga, raspolažu s 250 ručnih laserskih uređaja sa i bez video snimanja, 90 komada stacionarnih radarskih uređaja i oko 40 osobnih vozila opremljenih sustavima za kontrolu brzine, tim “presretačima”.kao i na drugim cestama, ovisno o raspoloživosti. policijskih službenika i sukladno njihovim drugim obvezama u obavljanju radnih zadataka.

Uređaji se koriste na dionicama svih autocesta u Republici Hrvatskoj, a najviše prekršaja bilježi se na ravnim dionicama autocesta A-3 (Bregana-Zagreb-Lipovac), A-6 (Zagreb-Reka) i A-6. -1 (Zagreb-Ploče-Karamatići ).

“U pogledu razmatranja prekršaja i dostave dopisa za počinjeni prekršaj, a uzimajući u obzir činjenicu da se radi o dostavi u EU, napominjemo da je to u pravilu u roku od 15 dana do dva mjeseca od trenutka otkrivanja prekršaja, ali može trajati i dulje, ovisno o broju utvrđenih prekršaja ili iz drugih objektivnih razloga”, odgovorili su iz MUP-a na pitanje koliko ćemo morati čekati na dojavu o počinjenom prekršaju. područje Republike Hrvatske, prenosi Z24.

Ističu i da su rokovi za kazneni progon prekršaja propisani Zakonom o prekršajima, koji propisuje da prekršajni progon zastarijeva nakon četiri godine, odnosno tri godine za prekršaje za koje je ovlašteni tužitelj dužan izdati prekršajni nalog.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija