UIO nedostaje novca i za zgradu i garažu: Fali joj 29 miliona KM

Na osnovu raspisanog javnog oglasa, 17. januara 2024. godine, Komisija Uprave za indirektno oporezivanje je izvršila otvaranje pristigle ponude za kupovinu objekta za smještaj Glavne kancelarije UIO i objekta za smještaj Regionalnog centra Banja Luka.

Evaluacija ponude je u toku, a kako saznajemo ponuda firme “Grand Trade” važi tri mjeseca odnosno do 17. aprila ove godine i do tada Komisija UIO treba donijeti odluku da li prihvata ponudu ili ne. Postoji opcija da će zbog obimne dokumentacije rok biti i produžen piše Klix.

Pored specifikacija objekta, Komisija UIO mora voditi i računa o novcu s obzirom da im trenutno nedostaje više od 29 miliona KM da bi uposlenici UIO dobili i novi poslovni objekat, ali i parking odnosno podzmenu garažu.

To znači da bi Vijeće ministara BiH trebalo odobriti dodatni novac Upravi, a sve bi se moglo namiriti iz budžeta BiH. Vijeće ministara BiH je u julu 2023. godine odobilo blizu 70 miliona KM za kupovinu nove zgrade Upravi za indirektno oporezivanje. No, to danas nije dovoljno

Prije dvije sedmice, Fiskalno vijeće BiH utvrdilo je dokument Globalni okvir fiskalne bilanse i politika u BiH (GFO) za razdoblje 2024. – 2026. godine.

Globalni okvir je uvećan, tako da su sve institucije dobile instrukcije da zanove svoje zahtjeve u budžetu BiH. Kako saznaje Klix.ba, rok za zanavljanje je 12. feburar što znači da će i UIO moći iskazati veće potrebe. Koliko tačno, to će biti poznato za sedam dana.

U ovom trenutku UIO u budžetu na poziciji za kupovinu objeta u Banjoj Luci ima na raspolaganju 69,5 miliona KM. Dakle, nedostaje više od 29 miliona KM. Treba istaći da će pored same zgrade i garaže, UIO trebati i opremiti zgradu po svojim standardima što će iziskivati dodatne milione maraka

Treba podsjetiti da je vladajuća koalicija (Trojka-SNSD-HDZ) u Laktašima dogovorila usvajanje budžeta institucija BiH u iznosu većem za 40 miliona KM koje bi trebali biti povučene iz dobiti Centralne banke BiH. Upravo bi se iz tih dodatnih 40 miliona KM mogao “upumpati” dodatni novac UIO da bi kupila zgradu u vlasništvu Mileta Radišića, biznismena bliskog Dodiku.

Do rješenja finansijskog problema, iz UIO ističu da još od 2007. godine pokušavaju riješiti smještaj zaposlenih u Glavnoj kancelariji u Banjoj Luci i zaposlenih u Regionalnom centru Banja Luka.

“U početku se ovaj problem pokušao riješiti na način da se kupi zemljište za izgradnju objekta u Banjoj Luci, te se u nekoliko navrata sa nadležnima u Gradu Banja Luka pokušalo iznaći adekvatno zemljište za izgradnju objekta UIO u Banjoj Luci, međutim rješenje se nije našlo”, rekao je glasnogovornik Ratko Kovačević

 

Nakon toga Vijeće ministara BiH donosi Odluku o višegodišnjim kapitalnim ulaganjima UIO u kojoj je rečeno da će UIO kupiti gotov objekat za smještaj službenika u Banjoj Luci.

“To konkretno znači da su cjelokupna javnost u BiH, pa samim tim i svi potencijalni investitori, još od 2017. godine upoznati sa potrebama UIO u smislu kupovine neophodnog kancelarijskog, višenamjenskog i parking prostora u Banjoj Luci. Činjenica da je do danas UIO raspisala čak pet javnih oglasa za kupovinu objekta u Banjaluci u kojima se potpuno jasno i transparentno iznijela potreba UIO, potvrđuje da su u prethodnih sedam godina svi potencijalni investitori imali šanšu da dostave ponudu, te se nikako ne može reći da UIO u tom smislu pogoduje bilo kom ponuđaču”, kaže Kovačević.

I na peti po redu javni oglas za kupovinu objekta za smještaj zaposlenih UIO u Banjoj Luci pristigla je samo jedna ponuda i to od kompanije “Grand Trade” d.o.o. Banja Luka, koja je za 12.280 m2 poslovnog i višenamijenskog prostora ponudila cijenu u iznosu od 71.119.620 KM s PDV-om, dok je za potrebe parking prostora ponuđeno 4.740 m2 ukupne cijene u iznosu od 27.451.710 KM s PDV-om.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79