Uk: Postoji opcija da podnesem ostavku, ali tada pada cijela Vlada KS

Uk: Postoji opcija da podnesem ostavku, ali tada pada cijela Vlada KS


Napetost u Vladi Kantona Sarajevo i dalje raste, a premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk, je objsnio da postoje tri moguća rješenja za situaciju u kojoj se nalaze. Ova situacija je izazvana neslaganjem između premijera i dva sporna ministra iz Stranke za BiH. Premijer je otkrio da su najizglednija dva od tih tri moguća rješenja.

Prva opcija koju je naveo je ostavka premijera. Ako premijer podnese ostavku, to bi rezultiralo padom cijele Vlade. Druga opcija je smjena ta dva sporna ministra iz Stranke za BiH od strane Skupštine Kantona Sarajevo. To bi omogućilo ostalim ministrima da ostanu na svojim pozicijama.

– Ja već govorim zadnjih sedam dana “u naredna tri dana”, evo neću tačno govoriti datum ali mislim da ću biti u prilici naredne sedmice da podnesem jedan vid zahtjeva. Tri su opcije. Prva opcija, da ministri podnesu ostvaku, druga je da premijer podnese ostavku i onda pada cijela Vlada, a treća je da skupština KS smijeni određene ministre, kazao je premijer Uk gostujući u emisiji BHT1 Uživo Radiotelevizije Bosne i Hercegovine.

Također je potvrdio da broj ministara koji pripadaju “Trojki” ostaje isti.

– Trojka ima deset ministara i tako će ostati ukoliko se dogovor ispoštuje. Ova dva ministarstva vjerovatno će pripasti nezavisnoj grupi, odnosno nezavisnom klubu: Damir Marjanovića, Admela Hodžić i Redžo Lemezan.

Jedan od ključnih razloga zbog kojeg prva opcija rekonstrukcije vlade, tj. ostavka ministara iz Stranke za BiH, ne dolazi u obzir, jest činjenica da ministri iz Stranke za BiH neće sami podnijeti ostavku.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija