Ukinuti PDV na doniranu hranu rezultirao je donacijama u vrijednosti od gotovo 52.000 KM

Od 1. septembra 2023. do 29. februara 2024. godine, donirana hrana u Bosni i Hercegovini dostigla je vrijednost od 51.870 KM, a na nju nije obračunat PDV, potvrđeno je za Klix.ba iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Iz UIO ističu da ne mogu isključiti mogućnost da neki donatori nisu evidentirali sve donacije u skladu s propisima, te je stoga moguće da je stvarna vrijednost donacija veća od navedene.

“Pregledali smo poreski informacioni podsistem ePorezi i utvrdili da su obveznici koji su iskazali donacije na kojima nije obračunat PDV evidentirali donacije u vrijednosti od 51.870 KM”, rekli su iz UIO.

Dodatno su istakli da su ponovno poslali obavijest obveznicima o izmjenama i dopunama Tehničkog uputstva za vođenje knjigovodstvenih evidencija elektronskim putem kako bi osigurali adekvatno prikazivanje podataka o donacijama oslobođenim PDV-a.

Među kompanijama koje su uputile donacije su: Neolife International d.o.o. Sarajevo, Intercamp d.o.o. Sarajevo, Perutnina Ptuj-BH d.o.o. Breza, MD Family d.o.o. Sarajevo, Divan Garden d.o.o. Sarajevo, Ducla d.o.o. Modriča, “Todić” Laktaši i “Lombardija” Brčko Distrikt BiH.

Organizacije koje su primile donacije uključuju Mozaik prijateljstva iz Banje Luke, Merhamet – Regionalni odbor Tuzla, Merhamet u Brezi i Bihaću, te Udruženje Pomozi.ba, Dječiji dom u Mostaru, Centar Los Rosales, Crveni križ Grada Mostara, Udruženje “Zajedno za naš grad Mostar”, Crveni križ Grada Bihać, Udruženje Horizont u Bihaću i Crveni krst Vukosavlje.

Ovo je rezultat promjena u Zakonu o PDV-u, koje je inicirao zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Saša Magazinović. Do tada, obaveza plaćanja PDV-a na doniranu hranu predstavljala je prepreku za kompanije, te su se mnoge odlučivale na uništavanje hrane koja je bila pred istekom roka trajanja. Ova promjena označava korak ka smanjenju uništavanja hrane i poticanju humanitarnih aktivnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79