Ulicu Srđana Aleksića je 10x duža od ulice generala Mehmeda Alagića u Sarajevu

Ulicu Srđana Aleksića je 10x duža od ulice generala Mehmeda Alagića u Sarajevu


 

Tekst Nenada Kecmanovića i tvit Milorada Dodika pokrenuli su na društvenim mrežama raspravu o tome da je u Sarajevu ulica Srđana Aleksića promijenjena u ulicu Generala Mehmeda Alagića. Međutim, to nije tačna informacija, a što je potvrdila i gradonačelnica Benjamina Karić.

Još u maju prošle godine je donesena odluka o tome da novoformirana ulica u naselju Nova Otoka dobije naziv po generalu Mehmedu Alagiću. Jedan dio te ulice nekada je pripadao ulici Srđana Aleksića, kao i drugim ulicama u blizini, od kojih je i sačinjena ova najnovija.

Milorad Dodik je na svom zvaničnom Twitteru sinoć napisao kako je promjena naziva ulice po Srđanu Aleksiću dokaz da u Sarajevu nema mjesta za Srbe.

“Uklanjanjem imena Srđana Aleksića iz naziva ulice, sarajevske vlasti su još jednom pokazale da za Srbe u tom gradu više nema mjesta, ni živima, ni mrtvima. Sve priče o tolerantnom i multietničkom gradu koje se decenijama plasiraju svijetu, samo su paravan”, utvrdio je on.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je reagovala danas poručivši da u Sarajevu postoji ulica koja nosi ime po Srđanu Aleksiću te da će tako ostati i u budućnosti.

Razlog zašto je Karić sigurna u to jeste činjenica da naziv nijedne ulice u okolini Generala Mehmeda Alagića na Otoci nije promijenjen, samo su donesena rješenja prema kojima nekoliko brojeva tih ulica treba pripasti novoformiranoj.

Firma GRAS se nalazi u ulici Srđana Aleksića, odnosno ona označava i početak te ulice.

Inače, stanovnici ulice Srđana Aleksića su ranije potpisivali peticiju protiv promjene naziva te ulice. Riječ je mladiću koji je postao poznat i heroj široj javnosti po tome što je stradao spašavajući komšiju Bošnjaka Alena Glavovića u Trebinju od prebijanja koje su provodili pripadnici VRS.

Oni su 21. januara 1993. godine na pijaci legitimisali osobe, a nakon što su ustanovili da je Alen Glavović Bošnjak, počeli su ga tući. Tada mu je u pomoć priskočio Aleksić pa su tako četvorica vojnika bijes usmjerila ka njemu. Preminuo je usljed povreda, a njegov otac je u čitulji napisao “Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost”.

Odluka Skupštine Kantona Sarajevo da nazove jednu od ulica u Sarajevu po Mehmedu Alagiću izazvala je pak oštre reakcije predstavnika žrtava i dijela javnosti. On nije osuđivan, no njegovo ime se dovodilo u vezu sa ratnim zločinima u Travniku, u okviru predmeta u kom su dvije osobe osuđene što je bio razlog da ta odluka bude kritikovana piše Klix.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija