Ulje i brašno za mnoge postali luksuz: Život u ovoj godini skuplji u odnosu na prošlu i to za 800 KM

Ulje i brašno za mnoge postali luksuz: Život u ovoj godini skuplji u odnosu na prošlu i to za 800 KM


Cijene namirnica iz dana u dan sve veće, plaće i penzije mizerne – reći će nam građani.

Mnogi se snalaze kako znaju i umiju.

Svakodnevna poskupljenja osnovnih životnih ali i drugih namirnica, odavno su dostigla vrhunac i izgleda da niti jedan mehanizam, ni nova mjera to ne može zaustaviti. Bar tako se tiči…

Brojni ekonomski analitičari to usko vežu uz rat u Ukrajini. Posljedice sukoba na tlu Europe već uveliko osjećaju i Bosanci i Hercegovci jer su naglo porasle cijene brašna, ulja, goriva…

Koliko daleko su se vinule cijene usporedili smo s onima koje su u istom ovom vremenskom periodu bile aktuelne prije godinu dana.

Cijene ulja u posljednjih godinu dana porasle su za više od dvije marke. U početku 2021. godine cijena ulja još je bila oko dvije KM, do kraja iste godine ulje je skočilo na tri marke, dok u 2022. godini za litar dajemo skoro 5 maraka. Tako se, u pojedinim prodavnicama u Sarajevu litar ulja može platiti 4,05 KM dok u drugim dajemo i pet KM.

Ni sa cijenama brašna nije ništa bolja situacija jer će do kraja godine, bar su takve najave, one biti veće za deset posto. Time će sigurno „otići“ i cijene pekarskih proizvoda.

Ne tako davno, tačnije čak prošle godine, za vreću brašna izdvajalo se 15 KM. Danas za istu kilažu građani daju i do 35 KM. Tako je vreća onog najkvalitetnijeg brašna, tip 500, s 28 porasla na 33 marke, ponegdje i 34.50 KM, a brašna druge klase s 25 na 30 KM. Prema riječima mlinara glavni razlog poskupljenja jeste upravo rast cijena goriva.

U Federaciji BiH potrošačke cijene u decembru porasle su za čak 0,8 posto u odosu na mjesec ranije, podaci su Federalnog zavoda za statistiku. Sindikalna potrošačka korpa u novembru ove godine godine iznosila je 2.986 KM što je više za skoro 800 KM u odnosu na novembar 2021. godine.

Ono što je bitno spomenuti jeste da je pokrivenost potrošačke korpe prosječnom plaćom ispod 50 posto. Potrošačka korpa za novembar 2022. godine iznosi 2.986 KM, od toga je samo za prehranu potrebno 1.283,46 KM ili 42,97 posto od ukupnih sredstava.

Podsjećamo, da se prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe od parametara uzimaju prosječna plata koja je za novembar mjesec bila 1.140,00 KM, te minimalni troškovi života četveročlane porodice.

Očigledno je kako se posljedice inflacije iz dana u dan sve više osjete. Građani Bosne i Hercegovine o luksuzu više ne razmišljaju jer i same osnovne životne namirnice zbog rasta cijena za mnoge postaju, nažalost, luksuz, piše Hayat.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija