Ulje plaćamo 2,50 KM više nego lani, dizel 1,10 KM, šećer 0,90 KM, brašno 0,60 KM…

U eri nezapamćenih poskupljenja i statističkim zavodima u BiH teško je precizno izračunati trenutačnu stopu inflacije, ali, bez obzira na razlike u izvješćima, postoci koje su objavili entitetski zavodi potvrđuju ono što građani itekako osjete – preživjeti je sve teže, piše Večernji list BiH.

Razina cijena u kolovozu ove godine, prema službenim podatcima Agencije za statistiku BiH, u odnosu na isti mjesec prethodne godine viša je za 16,8%.

Hrana i bezalkoholni napici u prosjeku su skuplji za 25,6%, alkoholna pića i duhan za 2,3%, stanovanje i režijski izdaci za 17,4%, namještaj, kućanski uređaji i redovito održavanje kuće za 11%, zdravstvo za 1,6%, prijevoz za 28,4%, komunikacije za 0,8%, rekreacija i kultura za 9,4%, obrazovanje za 0,9%, restorani i hoteli za 11,7% te ostala dobra i usluge za 7,4%. Odjeća i obuća u prosjeku je bila jeftinija za 4,1%.

Iz dana u dan smanjuje se kupovna moć stanovništva i povećava se stopa siromaštva.

Faruk Hadžić na svom profilu objavio je grafiku 10 proizvoda koji su najviše poskupjeli u posljednjih godinu dana.

– Prije nekoliko dana objavljeni su podaci o kretanju cijena za kolovoz ove godine, što je bila dobra prilika za uspoređivanje poskupljenja pojedinih proizvoda u odnosu na kolovoz prošle godine, kada je počeo rast cijena i prvi učinci inflacije. Treba napomenuti da je podatke objavila Agencija za statistiku BiH te da je, naravno, uvijek moguće pronaći cijene određenih proizvoda koje se razlikuju od ovih, ovisno o trgovačkom centru ili plaći – naveo je Hadžić.

Prema grafici, u postocima je najviše poskupio zemni plin, i to čak 85,7%. U augustu prošle godine cijena mu je iznosila 0,70 KM, a u augustu ove godine 1,30 KM.

Drugo na listi je ulje koje je u godinu dana poskupjelo 83,3%. Prije godinu dana plaćali smo ga 3 KM, a sada 5,5 KM.

Slijedi šećer čija je cijena porasla za 69,2%, prošle godine u augustu koštao je 1,30 KM, a ove godine 2,20 KM.

Na četvrtom mjestu je brašno čija je cijena veća 54,5%, prošle godine koštalo je 1,10 KM, a ove godine 1,70 KM.

Na petom mjestu našao se toalet papir koji je skuplji 54,2%. Naime, u augustu prošle godine koštao je 2,40 KM, a u istom mjesecu ove godine 3,70 KM.

Na šestom mjestu liste 10 proizvoda koji su najviše poskupjeli nalazi se dizel koji plaćamo skuplje 52,4%. Lani mu je cijena iznosila 2,1 KM, a ove godine 3,20 KM.

Tvrdi sir plaćamo skuplje za 51,8%. U augustu prošle godine koštao je 11,40 KM, a ove 17,30 KM. Na osmom mjestu našao se maslac koji plaćamo 42,6% više nego lani. S 4,70 KM cijena mu je skočila na 6,70 KM.

Na devetom mjestu je mlijeko čija je cijena 35,7% veća nego lani. U augustu prošle godine koštalo je 1,40 KM, a ove godine 1,90 KM.

Na desetom mjestu je junetina koja je skuplja za 33,8%, koštala je 13,60 KM, a ove godine 18,20 KM.

– Bez obzira na to, s nostalgijom ćemo se sjećati cijena pojedinih proizvoda jer su nekim proizvodima poput mlijeka dodatno porasle u rujnu, što će službena statistika tek naknadno potvrditi – kazao je Hadžić.

Ruska agresija na Ukrajinu prouzročila je enormna poskupljenja osnovnih životnih namirnica. I to je bh. građanima dobro poznato jer ih gotovo svakodnevno u trgovinama dočekaju nove – veće cijene.

No, posljednjih mjeseci brojni čimbenici ujedinili su se protiv ekonomija slabašnih država kao što je BiH. Životni standard za brojne bh. građane nikada nije bio lošiji. Napuniti potrošačku košaricu i priuštiti osnovne životne namirnice odavno je za veliki broj građana misaona imenica. Stručnjaci nemaju optimistične prognoze, naprotiv, smatraju da nas tek čeka teška ekonomska situacija uz novi porast kamatnih stopa i nova ekonomska usporavanja. Međutim, to nije sve.

Zahvaljujući utjecaju snažnih europskih ekonomija na BiH, prijeti nam i recesija. Najbolji pokazatelj koliki utjecaj ruska agresija ima na ekonomsku sliku naše zemlje jesu statistički podaci. Naša zemlja bilježi najveći rast cijena hrane u usporedbi sa susjedima, ali i nekim europskim zemljama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79