UN želi pomoći na sve moguće načine: U Tursku i Siriju šalju 25 miliona dolara

Ujedinjene nacije (UN) danas su saopćile da će razornim zemljotresima pogođenim Republici Turskoj i Siriji poslati humanitarnu pomoć u vrijednosti od 25 miliona dolara.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric rekao je novinarima u sjedištu UN-a da će ovaj potez pomoći u pružanju hitne pomoći u spašavanju života u regiji.

  • UN-ovi timovi za procjenu katastrofe i koordinaciju danas su u Adani i sutra se mobiliziraju u Gaziantepu kako bi pružili podršku turskim timovima za potragu i spašavanje. Među katastrofom pogođenim su hiljade izbjeglica iz Sirije i zajednice koje ih velikodušno zbrinjavaju već 12 godina – rekao je Dujarric.

Rekao je da sirijske izbjeglice čine više od 1,7 miliona od ukupno 15 miliona ljudi koji žive u deset turskih provincija pogođenih potresima.

  • Učinit ćemo sve što turska vlada bude htjela da učinimo i nastojat ćemo biti od najveće moguće pomoći – rekao je Dujarric.

Također je rekao da je cesta prema sjeverozapadu Sirije iz Turske oštećena i da je to privremeno poremetilo humanitarnu pomoć u potresom pogođena područja u Siriji koja drže pobunjenici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79