Upis na Univerzitet u Bihaću dostigao najniži nivo – Hitna potreba za promjenama

Univerzitet u Bihaću suočava se s ozbiljnim izazovima jer broj studenata koji se upisuju na fakultete značajno smanjuje iz godine u godinu. Uz planiranu kvotu od 410 studenata za narednu akademsku godinu, u prvom upisnom roku upisano je tek 285 studenata u prvu godinu, ukazujući na zabrinjavajući trend smanjenja interesovanja za studiranje na ovom univerzitetu.

Situacija je daleko od nekadašnjih uspješnih godina, kada je Univerzitet u Bihaću brojao preko 4.000 studenata. Danas se taj broj smanjio gotovo tri puta manje, na oko 1.500 studenata, što predstavlja zabrinjavajući pad interesovanja za visoko obrazovanje na ovom području.

Rektor Fadil Islamović ističe kako se moraju zadovoljiti sa smanjenim brojem studenata, imajući u vidu trenutne okolnosti i aktuelna društvena dešavanja. Uprkos tome, nada se da će drugi upisni rok donijeti bolje rezultate i povećati broj upisanih studenata.

Jedan od uzroka ovog problema je smanjenje interesovanja za tehničke fakultete, budući da veliki broj studenata preferira besplatno školovanje u Sloveniji. Ovaj trend, koji se odnosi i na ostale oblasti, doveo je do toga da su fakulteti svedeni na manje popularne opcije, poput Biotehničkog fakulteta, koji je uveo nove odsjeke šumarstvo i drvna industrija, ali sa malim odzivom studenata.

Husein Vilić, dekan Biotehničkog fakulteta, predlaže ozbiljan razgovor o državnoj stipendiji za studente koji se odluče za deficitarna zanimanja poput poljoprivrede i šumarstva, koja su od vitalnog značaja za društvo. Niska zainteresovanost za ove oblasti predstavlja ozbiljan izazov za budući razvoj regije.

Pored toga, visoki procentualni pad broja učenika na području Unsko-sanskog kantona ukazuje na intenzivne migracije stanovništva u zapadnoevropske zemlje nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja. Ova trendu dodatno doprinosi smanjenju bazne populacije koja bi mogla upisivati fakultete u Bihaću.

Univerzitet u Bihaću je preduzeo korake kako bi privukao nove studente, ali ovi potezi nisu dali očekivane rezultate. Uvođenje novih odsjeka i prilagodba standarda u saradnji s Ministarstvom obrazovanja USK bili su neki od koraka ka rasterećenju, ali izazovi su i dalje prisutni.

U cilju rješavanja ovog problema, potrebno je intenzivirati napore da se privuku mladi ljudi nazad u BiH i da se podstakne interesovanje za visoko obrazovanje. Ovo može uključivati smanjenje troškova školovanja, povećanje broja stipendija za deficitarna zanimanja i promociju značaja visokog obrazovanja za lični i društveni razvoj.

Univerzitet u Bihaću i državne institucije moraju zajednički raditi kako bi se prevazišli izazovi i osigurala održivost visokog obrazovanja na ovom području. Samo kroz sinergiju napora možemo ponovno vidjeti procvat Univerziteta u Bihaću i povratak kvalitetnog obrazovanja koje će privući i zadržati mlade talente.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79