Uposlenici Kantonalne bolnice bi mogli ostati bez naknade od 800 KM: Zašto ih je Upravni odbor stavio “u ralje politike”?

Zaposlenici Kantonalne bolnice, prema prijepodnevnim informacijama još uvijek mogu ostati bez isplate naknada od po 800 KM, jer nakon što nije osigurana tražena saglasnost Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, koja je zatražena nakon jučerašnje odluke Upravnog odbora ove ustanove, još se čeka promjena Odluke Upravnog odbora, koja je u prilogu ovog teksta, saznaje Zenicablog. Ipak, ako UO promijeni odluku do kraja radnog dana, direktoru će biti omogućena isplata.

Prema tački 2. Odluke UO koju smo objavili, direktor Rasim Skomorac može isplatiti sredstva “nakon dobijene saglasnosti Ministarstva zdravstva”. I tu nastaje problem.

Ministrica zdravstva je odmah nakon primopredaje dužnosti otišla na bolovanje, a osobe koje su zadužene da je mijenjaju su navodno pismeno obavjestile menadžment bolnice da “Ministarstvo nema nadležnost za davanje takve saglasnosti”.

I isplate nema, iako zbog Nove godine većina banaka zatvara danas ranije svoje ispostave, a time i teorijski prestaje mogućnost da se isplate naknade.

S druge strane, sredstva se ne mogu prenijeti u 2023., jer bi to bilo nezakonito.

– Odmah po saznanju za ovu situaciju okupili su se spontano radnici pred Upravom bolnice. Traže ostavke UO i direktora, traže pojašnjenje Ministarstva i zašto se sve dogodilo ovako, kažu nam iz sindikalne organizacije Bolnice. U trenutku objave grupa radnika pred Upravom se povećava, a šta će se dalje događati, do kraja posljednjeg radnog dana u 2022., vidjećemo.

Jedina opcija je da Upravni odbor donese NOVU odluku kojom se direktoru nalaže potpisivanje isplate bez spornog člana 2.

-Ministarstvo se proglasilo nenadležnim. Ako, pak, dobijemo saglasnost, pomoć će biti isplaćena – najavio je Skomorac, koji je podvlači kako bi stavljanje njegovog potpisa na nezakonitu odluku značilo njegovu “krivičnu odgovornost”.

Predsjednik UO KBZ-a Bruno Bojić, koji je sinoć i potpisao odluku o isplati pomoći, najavio je da će donijeti novu odluku.

-Upravo idem da potpišem novu odluku UO, ali ovog puta bez saglasanosti Ministarstva zdravstva – najavio je Bojić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79