Upozorenje: Voda sa čak 24 javne česme u TK zdravstveno neispravna

Upozorenje: Voda sa čak 24 javne česme u TK zdravstveno neispravna


Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona analizirao je kvalitet vode sa 33 javne česme na području svih 13 općina ovog kantona, a analiza je pokazala da je voda sa 24 česme zdravstveno neispravna.

– Analiziran je kvalitet vode sa 33 javne česme u svim općinama TK. Od ukupnog broja kvalitet ne odgovara na 24 ili 72 posto, pri čemu na 23 česme bakteriološki i tri fizičko-hemijski. Prisustvo koliformnih bakterija govori u prilog visokog rizika korištenja ovakvih voda za piće – navode iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

Analizirani su uzorci vode s 11 javnih česmi u Tuzli, tri u Živinicama, četiri u Lukavcu, po dvije javne česme u Banovićima, Gradačcu, Gračanici, Srebreniku i Kalesiji te po jedna u Teočaku, Čeliću, Doboj Istoku, Sapni i Kladanju.

Zdravstveno ispravna voda je na tuzlanskim česmama Par Selo, Hum Miladije, Miladije – Sumporna voda, zatim na česmi Kotornica u Živinicama, Djedovača u Gornjim Dubravama kod Živinica, lukavačkim česmama Majdan u Modracu, Brodić u Donjem Bistarcu te česmi Marinuša u Sapni i Vitalj u Kladnju.

Voda nije zdravstveno ispravna na tuzlanskim česmama Kiseljak – prirodna mineralna, Slavinovići, Lipa Mosnik, Obodnica Marinovići, Ječmište, Lipa Mihatovići, Dokanj i Jurišička, kao i na česmama Hajr voda u Šerićima kod Živinica, Tito i Alija te Karabašić H. Enveru Erax-Invest u Banovićima, Kukuruzi u Mionici III i Zrnić Ševko u Vidi II na području Gradačca, Tursun u Stjepan Polju i Cerić Orahovica na području Gračanice, Barutni i Patrak u Lukavcu, Avdina i Ajšina voda kao i Bukovik u Srebreniku, Terzikuša u Teočaku, Kapavac u Čeliću, Avdićkuša u Klokotnici kod Doboj Istoka, kao i na kalesijskim česmama Hajr voda Edwin Rakovac i Hajr Voda Majdančić Avdo.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija