Uprkos tome što se žene pozivaju na redovne preglede: Uraditi UZV je nemoguća misija

I dok se žene stalno pozivaju na redovne ginekološke i radiološke preglede, prevenciju i zaštitu reproduktivnog zdravlja, nekoliko čitateljki nas je obavijestilo kako se u posljednjih mjesec-dva uzaludno pokušavaju naručiti na ultrazvučni pregled dojki u Zavodu za zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo. Tvrde kako kada god dobiju dežurnu sestru na kartoteci, dobijaju odgovor kako nema slobodnih termina.

Tjeranje žena

– Satima i danima je potrebno zvati da bi vam se uopće neko javio, a kada uspostavite vezu, nema termina i preporučuje se da zovemo sljedeće sedmice. I tako iz sedmice u sedmicu, prođe mjesec i po. Ovo je klasično tjeranje žena da pregled obave u privatnim ordinacijama ili nikako ukoliko privatni pregled žena sebi ne može priuštiti, tvrdi jedna Sarajka.

U Zavodu za zaštitu žena i materinstva KS-a nismo dobili odgovor na pitanje kako je moguće da se pacijentici ne ponudi slobodan termin, kako je moguće da nema termina, ali nam je rečeno da se na UZV dojke za sada čeka do 20 dana, a hitni slučajevi i sve pacijentice koje su imale problema primaju se odmah, piše Oslobođenje.

Na bolovanju

– UZV dojke u Zavodu rade četiri radiologa, s tim da je jedan radiolog zbog bolesti odsutan već duži period, a jedan spec. dr. radiologije radi polovinu radnog vremena u skladu sa Zakonom. Na sedam naših lokaliteta se može uraditi UZV dojke, Centar, NDC Otoka, Stari Grad, Ilidža, Hadžiči, Vogošća i Ilijaš. Znači, UZV dojke ne radimo samo u Saraj-Polju. U 2018. godini smo primili 263.916 pacijentica, a od tog broja je urađeno 7.370 mamografija. Svaka pacijentica uradi četiri mamografska snimka, što znači da je urađeno 29.480 mamografskih snimaka. U 2018. urađena su 9.562 UZV pregleda dojki, rekao nam je Mithat Kurtović, direktor Zavoda za zaštitu žena i materinstva KS-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments