Ured za reviziju otkriva netransparentno trošenje sredstava u Ministarstvu kulture i sporta FBiH

Ured za reviziju otkriva netransparentno trošenje sredstava u Ministarstvu kulture i sporta FBiH


Ured za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine izdao je mišljenje s rezervom na Izvještaj o reviziji finansijskih izvještaja i na Izvještaj o reviziji usklađenosti Ministarstva kulture i sporta FBiH.

Godišnji finansijski izvještaji za 2023. godinu nisu sačinjeni u skladu s Pravilnikom, navodi se u revizorskom izvještaju.

Aktuelna ministrica Sanja Vlaisavljević, kadar Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), našla se na meti kritika zbog netransparentnog dijeljenja sredstava. Prema izvještaju, kapitalni transferi su precijenjeni za 3.600.000 KM, jer su u Glavnoj knjizi evidentirani na osnovu zahtjeva i ugovora iz 2024. godine, što nije u skladu s članom 76. Zakona o budžetima u FBiH.

Ministarstvo nema dokumentaciju o vlasništvu i posjedu imovine, čija je vrijednost na kraju 2023. godine iznosila 1.087.968 KM. Također, sredstva tekućih transfera nisu u cijelosti korištena za namjene određene budžetom, već su dio njih odobrena u kapitalne svrhe i neprofitnim organizacijama, što je kršenje Zakona o izvršavanju Budžeta FBiH za 2023. godinu.

Revizorski izvještaj ističe da su sredstva tekućih transfera u iznosu od 7.072.601 KM i sredstva od igara na sreću iz 2022. godine u iznosu od 1.456.918 KM dodijeljena bez primjene jasnih i mjerljivih kriterija. Izbor korisnika sredstava zasnivao se na subjektivnoj ocjeni članova komisije, a interventna sredstva u iznosu od 370.000 KM i sredstva dodijeljena Sveučilištu u Mostaru u iznosu od 50.000 KM nisu dodijeljena prema utvrđenim kriterijima.

Kapitalni transferi za projekte poput izgradnje bazena u Mostaru, obnove dvorca Lothara von Berksa i izgradnje pozorišne sale u Bihaću nisu planirani u skladu sa Zakonom o budžetima, jer nisu bili spremni za realizaciju. Od odobrenih 12.500.000 KM, realizovano je samo 3.950.000 KM, što predstavlja 32%.

Revizori zaključuju da nije osigurano transparentno i efikasno upravljanje budžetskim sredstvima, što je suprotno zakonima u FBiH. Sveučilište u Mostaru je bez transparentnih kriterija dobilo 50.000 KM za organizaciju naučno-stručne konferencije, kao i prethodnih godina.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija