Uskoro konačna odluka s kim će DF u koaliciju na državnom nivou

Uskoro konačna odluka s kim će DF u koaliciju na državnom nivou


Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović (DF) odbio je komentirati ko su potencijalni koalicioni partneri njegove stranke dva dana prije održavanja sjednice predsjedništva stranke na kojoj će se raspravljati o formiranju vlasti nakon Općih izbora.

Dunović je danas govorio na press konferenciji Kruga 99 na temu puta BiH od etničkog ka građanskom uređenju.

“Ovo je tema o kojoj se govori na način da se određene stvari pokušavaju pojednostaviti, događa se relativizacija pojmova i onda imamo ulazak u fazu zamaranja. Kada govorimo o uređenju BiH moramo napraviti distinkciju između građanskog i etničkog, koji po mom ubjeđenju nemaju dodirnih tačaka”, kazao je Dunović.

Smatra da je jedan od novih termina u jednom prostoru “pomirenje građanskog i etničkog”.

“Ako uzmemo za primjer bilo koju modernu državu, jasno nam je da takva potreba ne postoji, da kako bi se pomirili, etničko i građansko prvo moraju biti u svađi. Ja ne vidim svađu i potrebu za pomirenjem jer etnički princip i građanski nisu isti sistemi vrijednosti i nisu usporedivi. Etnički princip oduzima pojedinačno pravo građanima. I tu se pojavljuju dva problema. Pojedini političari i političke stranke pokušavaju reći da se pojedinačna prava mogu ostvarivati isključivo unutar etničkih skupina u BiH, kao da su one entiteti, odnosno državnotvorne cjeline, što je apsolutno netačno”, kazao je Dunović.

Kao drugi problem istakao je fomiranje “četvrtog stuba”, odnosno stavove da u Predsjedništvu BiH trebamo imati četiri člana.

“To na prvu izgleda primamljivo jer se podrazumjeva da bi se time ostvarivala prava i građana koji se iz raznih razloga ne identificiraju kao pripadnici konstitutivnih naroda. Tu dolazimo do jedne opasne zone jer bi u tom svi oni koji su svrstani u tu nesretno nazvanu kategoriju ‘Ostalih’, svoja prava ostvarivali na isti način kao i pripadnici etničkih grupa”, mišljenja je potpredsjednik Federacije BiH.

Smatra i da bismo na taj način bili još dalje od ostvarivanja pojedinačnih prava.

“Imamo uređenje BiH koje nas vodi ka podjelama. Također smatram da svi oni koji odluke visokog predstavnika pokušavaju opravdati težnjom ka pomirenju etničkog i građanskog, nas dovode u zabludu jer nas one ne vode ka građanskom uređenju države i zapravo duboko su u suprotnosti sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i pojedinim presudama Ustavnog suda BiH. Sve presude pokazuju da su pojedinačna građanska prava građana BiH ugrožena. Ovakve odluke prave legitimaciju takvih ugrožavanja i pokušavaju nam reći da je to sasvim normalno”, istakao je Dunović.

Komentirao je i potencijalno koaliranje sa strankama Trojke, odnosno Osmorke.

“Moram reći da kada vas neko sa manje glasova poziva u koaliciju da je to meni čudno. To je u političkoj teoriji i praksi neizvodljivo, da neko ko nije politički pobjednik poziva nekoga u koaliciji. Na nivou Federacije ta stranka NiP ima 67.000 glasova, DF ima 107.000. Razlika od 40.000 glasova i sad vam nešto nudi. Kako će vam neko nuditi glasove ko ima manje glasova od vas. To je prvi problem. Drugi problem je taj da koaliranje na nivou entieta i države BiH je nešto o čemu se u DF ne odlučuje na osnovu medijskih natpisa kad vas neko preko medija pozove i o tome konačnu odluku donose organi stranke. Što se tiče koaliranja na kantonalnim nivoima, potpunu slobodu imaju kantonalne organizacije DF-a jer je tako definisano statutom stranke”, naglasio je.

Odbio je Dunović kazati svoje lično mišljenje o potencijalnoj koaliciji sa SDA, HDZ-om i SNSD-om dva dana prije sjednice predsjedništva stranke.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija