Uskoro povećanje cijene vode u KS od skoro 50%?

Uskoro povećanje cijene vode u KS od skoro 50%?


Almir Bečarević (SBiH), novoizabrani ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u intervjuu kojeg portal Radiosarajevo.ba integralno objavljuje sutra, u utorak 28. marta potvrdio je da ga je prvog radnog dana u ministarskoj ulozi sačekao prijedlog za povećanje cijena vode u Kantonu Sarajevo!

“Ono što se sada pojavljuje kao problem jeste zahtjev Uprave KJKP “Vodovod i kanalizacija” (VIK) za povećanje cijene vode od 48 posto. To me je sačekalo prvi dan na poslu i dosta sam uznemiren zbog toga. Želim pomoći, ali ovo je nekorektan potez.

Razgovor s premijerom (Nihad Uk, op.a.) će brzo biti na ovu temu, ali ne želim da krijem ništa od građana. Stoga, želim da svi znaju šta se traži, i to od Vlade KS koja je imenovana prije tri dana! Pored drugih problema, nisam radostan na poslu već prvi dan”, kazao je Bečarević za portal Radiosarajevo.ba.

On je u intervjuu za naš portal kazao da će obnova vodovodne mreže biti prioritet tj. njen nastavak.

“Izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže je isto tako u fokusu”, rekao je, uz ostalo.

Ministar Bečarević za portal Radiosarajevo.ba otvoreno govori o potrebi umivanja Sarajeva i prvim planiranim potezima, o zahtjevima za smanjenje cijena plina i kako do zdravog zraka u Sarajevu.

Otvoreno govori o tome je li Sarajevo postalo urbanističko ruglo i šta sa projektima koji su na čekanju, ali i drugim interesantnim temama.

Umjesto da dobiju novu Vladu građani Sarajeva će dobiti deblje račune za vodu i odvodnju otpadnih voda!

Zastupnik Skupštine Kantona Sarajevo ispred Stranke za Bosnu i Hercegovinu Muamer Bandić, izjavio je da će građani glavnog grada Bosne i Hercegovine uskoro plaćati skuplju vodu.

Kao čovjek i kao zastupnik u Skupštini KS protiv sam prijedloga povećanja cijena vode i odvodnje otpadnih voda za naše građane. U trenutnoj ekonomskoj situaciji Vlada KS mora iznaći modalitete upravljanja javnim resursima kako bi rasteretila i olakšala život građanima Sarajeva, a ne ih dodatno opterećivala.

Prema važećem cjenovniku postoje tri kategorije potrošača: kat. I potrošnja do 5 m3 (trenutna cijena 0,70KM), kat. II potrošnja 5 m3 – 30 m3 (trenutna cijena 0,84KM) i kat. III sa potrošnjom više od 30 m3 (trenutna cijena 1,17KM).

Ono što ViK predlaže je da se cijena vode za sve kategorije izjednači na 1,08KM. Time bi se cijena vode za treću kategoriju najvećih potrošača vode smanjila za 8% u odnosu na postojeću, a za prve dvije kategorije, kojih ima najviše, značajno povećala. Nadam se i zahtijevam od Vlade KS da ne prihvati ovakav prijedlog.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija