Usljed kontinuiranog pada broja putnika, moguć prekid prometa na Banjalučkom aerodromu

Usljed kontinuiranog pada broja putnika, moguć prekid prometa na Banjalučkom aerodromu


Aerodrom Banja Luka trenutno se suočava s nizom ozbiljnih problema, uključujući loše stanje uzletno-sletne staze i manevarskih površina, što prijeti mogućim prekidom zračnog prometa. Za potpuni oporavak i obnovu ove ključne infrastrukture potrebno je 15 miliona eura, sredstva koja aerodrom ne može samostalno osigurati.

Uz to, oštećena je i ogradna struktura perimetra, što omogućava ulaz divljim životinjama i psima lutalicama na područje aerodroma. Nedostaje i terensko vozilo za pregledavanje ograde, kao i prostorija za odlaganje opasnih predmeta.

Problemi se ne zaustavljaju na fizičkoj infrastrukturi; ustanovljeno je da aerodrom ima nekompletnu zaštitnu opremu za radnike, individualne greške u praktičnim postupcima i vođenju evidencija, te manjak rukovodioca organizacijskih jedinica. Radnici se često raspoređuju na više radnih mjesta, a nedostaje i adekvatan broj zaposlenika u sektoru sigurnosti.

Vatrogasna vozila, posebno MAN vozila, su dotrajala, a vatrogasna odjela za ulaz u vatru su također u lošem stanju. Aerodrom takođe nema dovoljan broj vatrogasaca, što dodatno povećava rizik od nesreća.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija