Uslovi rada na otvorenom u BiH: Radnici prepušteni na milost poslodavcima

Uslovi rada na otvorenom u BiH: Radnici prepušteni na milost poslodavcima


Ekstremne temperature koje su prisutne ove godine posebno pogađaju radnike koji rade na otvorenom, kao što su radnici u građevinskoj industriji. U BiH trenutno ne postoje striktne regulative koje bi obavezivale poslodavce da se pridržavaju specifičnih mjera zaštite tokom ekstremnih vrućina, što radnike čini ranjivima na nepovoljne uslove rada.

Profesor dr. sc. Nedim Suljić ističe za Forbes da radnici u građevinskoj industriji često rade u uslovima koji su daleko od idealnih, naročito kada temperature zraka prelaze 36 stepeni Celzijusa. Ove visoke temperature mogu dovesti do toplotnog udara, sunčanice, pa čak i smrtnih slučajeva ako se ne preduzmu odgovarajuće mjere zaštite.

Prema Zakonu o zaštiti na radu u Federaciji BiH, poslodavci su dužni osigurati sigurne uslove rada i primeniti mjere zaštite na radu. U ekstremnim uslovima, kao što su visoke temperature, preporučuje se skraćivanje radnog vremena, česte pauze i pružanje adekvatne hidratacije radnicima. Međutim, u praksi se često ne pridržavaju ovih preporuka, što povećava rizik za zdravlje radnika.

Suljić navodi da radnici često nisu u potpunosti upoznati sa svojim pravima i da su mnogi poslodavci više fokusirani na profit nego na sigurnost i zdravlje svojih radnika. Inspekcijske službe imaju obavezu da redovno kontrolišu uslove rada, ali u mnogim slučajevima, zaštita na radu ostaje samo na papiru.

Za radnike u građevinarstvu, posebno oni koji rade sa asfaltom, uslovi su izuzetno teški. Temperatura asfalta može dostići između 130 i 140 stepeni Celzijusa, što zajedno sa visokom temperaturom zraka čini uslove rada gotovo neizdržljivim.

Suljić preporučuje da poslodavci obavezno implementiraju mjere zaštite i da se razmotri mogućnost donošenja preciznijih zakonskih regulativa koje bi obavezivale poslodavce da osiguraju sigurno radno okruženje tokom ekstremnih vremenskih uslova. Do tada, ključna uloga leži na sindikatima i inspekcijama da osiguraju primjenu postojećih preporuka i zaštite radnika.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija