Uspjeh opozicije na Općim izborima 2022. zavisi od nje same ili će je građani “pospremiti iz temelja”

Izbori u Bosni i Hercegovini su pokazali da je opozicija živa i bitna. (Ne)uspjeh opozicije na Općim izborima 2022. godine će prije svega zavisiti od nje same. Ako želi biti vlast izvan lokalnih zajednica, jedno joj je činiti – raditi za građane.

Nezakonitosti, nepotizam, klijentelizam, afere, bahatost i otuđenost vladajućih u Bosni i Hercegovini su kažnjeni na lokalnim izborima. Veliko povjerenje je dobila ujedinjena opozicija, a simbol promjena su Sarajevo i Banja Luka.

Građani su pred opoziciju postavili imperativ, a to je da im život učine dostojnim čovjeka. Od ovog imperativa zavisi da li će biti pobjednici sljedećih izbora. To im neće biti lako. U dvije godine će, usljed pandemije koronavirusa, morati ostvariti osjetno bolje rezultate. Od opozicije se očekuje da u 24 mjeseca pokaže da mijenja sistem koji se gradi ne 25 mjeseci, već 25 godina.

Naspram sebe će imati stranke koje su najodgovornije za takav sistem – Stranku demokratske akcije (SDA), Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ). Sigurno njihovi zvaničnici neće sjediti skrštenih ruku nakon što su doživjeli poraz u nekoliko općina i gradova. To su stranke koje uvijek imaju garantovano veći broj glasača, jer su egzistencijalno i klijentelistički vezani za njih.

I opozicija ima takvih glasača, ali mnogo manje. Na prethodnim, predstojećim i svakim budućim izborima njen uspjeh će zavisiti od toga koliko dobro radi. Očit primjer za to je Socijaldemokratska partija (SDP). Bila je pobjednica Općih izbora 2010. godine. Onda je koalirala sa SDA i loše vladala. Zbog toga je kažnjena na lokalnim izborima 2012. i Općim izborima 2014. godine.

Sve je izglednije da će Federacija Bosne i Hercegovine tek za dvije godine dobiti novu entitetsku vlast. Rezultati Općih izbora 2018. još nisu primijenjeni u izvršnoj vlasti, tj. vlada Fadila Novalića je još u tehničkom mandatu. Čini se da ni SDA ni HDZ nemaju veliki problem s tim.

Da li će opozicija biti nova entitetska i državna vlast neće zavisiti samo od rezultata rada. Ideološke razlike koje postoje u Četvorci mogu biti razlog raskola, a što se može odraziti na izborni rezultat. Izazov će im biti upravljati ideološkim razlikama.

Ili će zaista biti “dosljedno s karakterom pospremanje iz temelja”, kako su obećali, ili će ih građani na prvim izborima “dosljedno s karakterom pospremiti iz temelja” prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79