Uspješna sezona u Neumu: Puni svi kapacitetu, zarada ide fantastično. Kažu svi izdaju fiskalne račune

Neum bi ove godine po zaradi od turizma trebao nadmašiti rekordnu, predpandemijsku 2019. godinu.

Trenutno su popunjeni gotovo svi kapaciteti, a cijene su u odnosu na prošlu godinu više za oko 15 posto, što jedini bh. grad na moru i dalje čini cjenovno pristupačnijim od ostalih turističkih destinacija na Jadranu.

Turistička sezona u Neumu ove godine pokazuje odlične rezultate iako je ljetovanje u bh. biseru na Jadranu za ovu godinu skuplje za nekih 15 posto, kazao je viši stručni suradnik Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona Ramiz Bašić.

Dodao je da su turistički radici prezadovoljni predsezonom i trenutnom popunjenošću turističkih kapaciteta (95 posto), a i za postsezonu se prave planovi.

Glavnina neumskih gostiju dolazi iz BiH, a jedan dio gostiju je iz Francuske, Njemačke, Austrije, Slovenije, Poljske, Češke, Slovačke, Srbije, a od ove godine povećan je i broj gostiju iz Republike Hrvatske.

U Neumu se nadaju da će za ovu sezonu doći do brojki iz 2019. godine.

“Sigurno je da će biti preskočena u financijskom dijelu, ali čeka se hoće li se to ostvariti i po broju dolazaka i broju noćenja”, ističe Bašić.

Odlične turističke rezultate bilježi i Međugorje, koje je samo na 42. godišnjicu Gospinih ukazanja posjetilo oko 50 hiljada hodočasnika iz svih krajeva svijeta.

“Naravno da to predstavlja i izuzetnu finansijsku dobit za trgovce, ugostitelje, turističke radnike i privrednike u tom hercegovačkom kraju”, napominje Bašić.

Govoreći o poskupljenjima, tj. za koliko su cijene usluga i noćenja u HNK veće u odnosu na lani, rekao je kako su one od 10 do 15 posto više zbog povećanja cijena ulaznih komponenata (troškovi goriva, energije i slično).

Upitan koliko jedna obitelj ove godine mora izdvojiti za ljetovanje u Neumu, Bašić odgovora kako su cijene smještaja i usluga veće za nekih 15 posto u odnosu na lani, pa bi po nekim izjavama turističkih djelatnika iz Neuma, četveročlana obitelj dnevno trebala izdvojiti od 150 do 200 eura.

Naravno, taj iznos bitno ovisi o tome je li smještaj rezerviran u privatnim sobama, apartmanima ili pak u hotelima, gdje je najskuplje,dodaje.

Na pitanje koliko je u prvih šest mjeseci u HNK ostvareno dolazaka i noćenja, ističe kako zasad nemaju službene podatke i tačne brojke, ali po svemu sudeći može se reći da se uspješna ovogodišnja sezona nastavlja i da će vjerojatno ovo razdoblje biti za nekih 10-15 posto uspješnije od prošlogodišnjeg.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79