Uspješno poslovanje namjenske industrije BiH: Najveći kupac je Amerika

U 2022. godini najveći izvoz su ostvarile kompanije Igman Konjic, Unis Ginex Goražde, Pobjeda Technology Goražde, Pretis Vogošća i TRB Bratunac.

Izvoz bosanskohercegovačkog oružja, municije, eksploziva i pirotehničkih proizvoda za jedanaest mjeseci prošle godine ostvario je prihod veći od 225 miliona KM, a najveći kupac su bile Sjedinjene Američke Države.

Većina fabrika iz namjenske industrije preživjele su agresiju na BiH i poslijeratno doba te i danas uspješno posluju. Malo koja druga grana kao namjenska industrija pokazuje otpornost na ova krizna vremena, prenosi portal Politički.ba.

Poznato je da BiH mnogo više izvozi, nego što uvozi ove vrste proizvoda. U 2022. godini najveći izvoz su ostvarile kompanije Igman Konjic, Unis Ginex Goražde, Pobjeda Technology Goražde, Pretis Vogošća i TRB Bratunac.

Ovu informaciju su potvrdili iz Vanjskotrgovinske komore BiH za Klix.ba.

Najveći kupci bh. oružja su Sjedinjene Američke države, a one su od BiH kupile proizvode u vrijednosti 64 miliona KM.

Druga zemlja koja prati Ameriku je Saudijska Arabija koja je kupila oružje u vrijednosti od 52 miliona KM, dok je treća zemlja Turska koja je uvezla iz BiH 42 miliona KM. Srbija prati sa 16 miliona KM, a Poljska sa 14 miliona maraka.

Kao i proteklih godina, najviše smo izvozili municiju za vojno oružje, revolvere i pištolje (70 posto).

Izvozni rezultati dakako su mnogo bolji ako se uzmu u obzir i drugi proizvodi namjenske industrije koji u carinskim tarifama nisu kategorizirani kao proizvodi vojne industrije.

Poprilično je sigurno da će se ovi trendovi zadržati i kada je u pitanju statistika za 12. mjesec te da će se ova godina kada je bh. izvoz u pitanju ponoviti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79