Ustavni sud BiH jasno poručio: RS nema nadležnost da odlučuje o nepokretnoj državnoj imovini

Ustavni sud BiH jasno poručio: RS nema nadležnost da odlučuje o nepokretnoj državnoj imovini


Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku kojom je naveo da entitet Republika Srpska (RS) nema nadležnost da odlučuje o nepokretnoj državnoj imovini.

Ova odluka uslijedila je nakon razmatranja apelacije koju su podnijeli članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić.

Uz njih, apelaciju je također podnijelo 11 delegata Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i pet delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

“Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, 11 delegata Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i pet delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti (‘Službeni glasnik Republike Srpske’ broj 16/23), utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet osporenog zakona (pitanja nepokretne državne imovine) jer je to, u skladu s relevantnim odredbama Ustava BiH, u isključivoj nadležnosti Bosne i Hercegovine,” naglašeno je u odluci.

Ova odluka Ustavnog suda BiH potvrđuje da samo država Bosna i Hercegovina ima pravo regulirati pitanja koja se tiču nepokretne državne imovine.

Time se onemogućava entitetima da donose vlastite zakone u ovoj oblasti.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija