Ustavni sud RS-a odbacio zahtjev Bošnjaka, kriminalizacija klevete uskoro stupa na snagu

Ustavni sud RS-a odbacio zahtjev Bošnjaka, kriminalizacija klevete uskoro stupa na snagu


Ustavni sud Srpske razmatrao je danas pitanje prihvatljivosti zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u Zakonu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, koji je Narodna skupština izglasala 20. jula 2023.

Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS je utvrdilo da zahtjev nije prihvatljiv.

“Jer ne sadrži pravnu argumentaciju u smislu relevantnih normi i garancija Ustava Republike Srpske o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda, već podnosilac zahtjeva u konkretnom slučaju, prevashodno, ukazuje na povredu državnih atributa BiH, kao i moguću povredu Ustava BiH”, saopšteno je iz Ustavnog suda RS.

NSRS je usvojila izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS-a kojim je kriminalizovana kleveta.

Nova glava krivičnih djela se odnosi na povredu ugleda i časti, a propisane su novčane kazne od 1.000 do 6.000 KM, prenosi Faktor.

Za iznošenje ličnih i porodičnih prilika, a koje nisu od opravdanog interesa, propisane su kazne od 1.000 do 3.000 KM, odnosno do 6.000 KM ukoliko je takvo djelo dovelo ili moglo da dovede do težih posljedica za oštećenog.

Za onoga ko javno izloži poruzi ili preziru lice ili grupu zbog pripadnosti određenoj rasi, vjeri, nacionalnosti ili zbog etničkog porijekla, boje kože ili pola, predviđena je novčana kazna od 2.000 do 6.000 KM.

Uvedena su i nova krivična djela – neovlašteno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka, te zloupotreba fotografije i video-zapisa spolno eksplicitnog sadržaja, a za koja su propisane zatvorske kazne.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija