Usvojen prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti

Usvojen prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti


Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je danas po hitnom postupku Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Nakon što je to učinio Zastupnički dom u decembru, ovaj zakon sada može biti objavljen u Službenom listu Bosne i Hercegovine i stupiti na snagu.

Ovo je ključni zakon kako bi se spriječio negativan izvještaj Komiteta eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (Moneyval) i stavljanje Bosne i Hercegovine na sivu listu koja sobom nosi finansijske, političke i ekonomske posljedice.

Delegacija Moneyvala boravi u BiH od 12. do 28. februara, te je, kako je obrazloženo u zahtjevu za sazivanje hitne sjednice Doma naroda, neophodno da ovaj zakon bude usvojen i objavljen u Službenom listu Bosne i Hercegovine kako bi stupio na snagu do 27. februara.

Ovaj zakon je i jedan od uvjeta za eventualnu martovsku odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom o pristupanju Evropskoj uniji.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija