Usvojene Nacrt izmjena Krivičnog zakona FBiH

Za Krivična djela trgovine ljudima i organizirane trgovine ljudima, krivična djela protiv spolne slobode i morala, spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta zastarjelost počinje važiti tek od punoljetstva žrtve

Delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije su usvojili Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, a on sada ide u javnu raspravu, koja će trajati 60 dana.

Nacrt je podržalo 29 delegata, a po jedan su bili protiv i suzdržan.

Konvencijom o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici
Zakon je predstavio Damir Šapina, pomoćnik Federalnog ministra pravde.

Cilj ovog zakona je usklađivanje zakonodavstva sa Konvencijom o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici i Konvenciji o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualne zloupotrebe, obje od strane Vijeća Evrope.

– BiH je 2013. godine ratificirala Konvenciju o prevenciju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Nakon ratifikacije Konvencije o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualne zloupotrebe one nisu bile inkorporirane u zakonodavstvo te se zbog toga stupilo u izmjene zakona. U radnu grupu su uključeni brojni stručnjaci – rekao je Šapina.

Sakaćenje spolnih organa
Za Krivična djela trgovine ljudima i organizirane trgovine ljudima, krivična djela protiv spolne slobode i morala, spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta zastarjelost počinje važiti tek od punoljetstva žrtve.

Dodaje se i novi član prema kojem se u Krivični zakon uvodi stavka sakaćenje spolnih organa i prinudna sterilizacija, čime se zakonodavstvo usklađuje sa Istanbulskom konvencijom.

Uvode se i članovi uhođenja, zloupotreba snimke spolno eksplicitnog sadržaja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79