Utopljavanje i nesreće u vodi: Oprez kada se kupate na jezerima i rijekama

Foto: Ilustracija

Nažalost, često smo svjedoci tragičnih nesreća koje uključuju utapanje djece i odraslih u jezerima, rijekama ili drugim vodenim površinama.

Kako bismo smanjili rizik od ovakvih nesreća, važno je pridržavati se nekoliko osnovnih pravila sigurnosti.

Plivajte samo na sigurnim i označenim mjestima

Jedno od najvažnijih pravila je da uvijek plivate na sigurnim i označenim mjestima. Plaže i bazeni koji su označeni i nadgledani od strane spasilaca pružaju dodatnu sigurnost. Izbjegavajte plivanje u nepoznatim ili nesigurnim vodama gdje mogu postojati skriveni rizici poput struja, kamenja ili smeća.

Uvijek plivajte u društvu i pazite jedni na druge

Plivanje u društvu nije samo zabavnije, već je i sigurnije. Prisutnost druge osobe može biti ključna u slučaju nesreće. Pazite jedni na druge i dogovorite se da se redovno provjeravate, posebno ako su u grupi djeca. Djeca nikada ne bi trebala biti bez nadzora u blizini vode.

Koristite prsluke za spašavanje

Ako niste sigurni plivač ili ako se bavite vodenim sportovima, uvijek koristite prsluke za spašavanje. Prsluci za spašavanje mogu vam spasiti život u slučaju neočekivane situacije, kao što su umor, grčevi ili nenadani valovi. Posebno je važno da djeca uvijek nose prsluke za spašavanje kad su u vodi.

Dodatni savjeti za sigurnost

Osim osnovnih pravila, važno je poznavati i dodatne mjere sigurnosti:

  • Izbjegavajte alkohol: Konzumacija alkohola smanjuje vašu sposobnost procjene situacije i može značajno povećati rizik od nesreća.
  • Pratite vremenske uvjete: Vremenski uvjeti mogu se brzo promijeniti. Uvijek provjerite prognozu prije odlaska na kupanje i budite spremni brzo napustiti vodu u slučaju oluje ili drugih nepovoljnih uvjeta.
  • Učite osnovne tehnike prve pomoći: Poznavanje osnovnih tehnika prve pomoći, uključujući reanimaciju, može biti presudno u slučaju nesreće dok čekate dolazak hitne pomoći.

Primjenjujući ove mjere sigurnosti, možemo smanjiti rizik od nesreća i utapanja, te uživati u vodi s više sigurnosti i bezbrižnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79